Ο άνδρας που συνελήφθη στο Λονδίνο, κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία, την Πέμπτη με την κατηγορία ότι σχεδίαζε τρομοκρατική ενέργεια είχε συμμετάσχει στον στολίσκο που προσπάθησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, το 2010, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters πηγές προσκείμενες στις έρευνες.

Ο 27χρονος, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν πολλά μαχαίρια, συνελήφθη από άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στο πλαίσιο μιας έρευνάς τους. Κανείς δεν τραυματίστηκε στο επεισόδιο αυτό. Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου, ο ύποπτος ονομάζεται Χάλιντ Όμαρ Άλι και κατάγεται από το Λονδίνο. Παραμένει υπό κράτηση με τις κατηγορίες της τρομοκρατίας και της οπλοκατοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Μάιο του 2010 ο Άλι βρισκόταν πάνω στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά που κατευθυνόταν στη Γάζα μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια. Στην επιδρομή που πραγματοποίησαν τότε οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είχαν σκοτωθεί εννέα Τούρκοι ακτιβιστές.

Μία πηγή που πρόσκειται στην έρευνα τόνισε ότι η βρετανική αστυνομία θεωρεί ότι η ανάμιξη του Άλι στην αποστολή του στολίσκου δεν έχει καμία σχέση με το συμβάν της Πέμπτης. Εξάλλου, ένας άνδρας που φέρεται ότι είναι ο Άλι εμφανίζεται σε ένα βίντεο ενός ιστοτόπου ακτιβιστών που χρονολογείται επίσης από το 2010. Σε εκείνο το βίντεο υποστηρίζει ότι μετείχε σε μια ομάδα ακτιβιστών που “κρατήθηκαν παρά τη θέλησή τους” από τον πλοίαρχο ενός ελληνόκτητου πλοίου όταν προσπάθησαν να μεταφέρουν βοήθεια από τη Λιβύη στη Γάζα, λίγους μήνες μετά το επεισόδιο με το Μαβί Μαρμαρά. Μιλάει επίσης για την ένταξή του στην ομάδα του “Δρόμου προς την Ελπίδα” που ήθελε να στείλει βοήθεια στη Γάζα μέσω Αιγύπτου, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Πηγή: ΑΜΠΕ-Reuters

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης