Βρετανία: «Υπάρχουν γύρω στα 4.000 μεταλλαγμένα στελέχη του ιού αυτή τη στιγμή στον κόσμο»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2021, 11:03
Βρετανία: «Υπάρχουν γύρω στα 4.000 μεταλλαγμένα στελέχη του ιού αυτή τη στιγμή στον κόσμο»

Υπάρχουν περίπου 4.000 μεταλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού που προκαλεί τον COVID-19 στον κόσμο αυτή τη στιγμή, άρα όλες οι εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των Pfizer Inc και της AstraZeneca Plc, προσπαθούν να βελτιώσουν τα εμβόλιά τους, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός που είναι αρμόδιος για τα εμβόλια στη Βρετανία Νάντιμ Ζαχάουι.

Χιλιάδες μεταλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού που προκαλεί τον COVID-19 έχουν καταγραφεί καθώς ο ιός μεταλλάσσεται, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, τα οποία δείχνουν να εξαπλώνονται πιο γρήγορα από τα άλλα.

«Είναι πολύ απίθανο το σημερινό εμβόλιο να μην είναι αποτελεσματικό για τα μεταλλαγμένα στελέχη, είτε πρόκειται για αυτό του Κεντ, είτε για άλλα στελέχη, ιδιαίτερα όσον αφορά την πρόκληση σοβαρής ασθένειας και της νοσηλείας» δήλωσε στο Sky News ο Ζαχάουι, αναφερόμενος στο λεγόμενο βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος, το οποίο ταυτοποιήθηκε πρώτα στην αγγλική κομητεία του Κεντ.

«Όλες οι εταιρείες παρασκευής, οι Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca και οι άλλες εξετάζουν πώς μπορούν να βελτιώσουν το εμβόλιό τους για να βεβαιωθούν ότι είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε μεταλλαγμένο στέλεχος, υπάρχουν περίπου 4.000 μεταλλαγμένα στελέχη του COVID αυτή τη στιγμή στον κόσμο» πρόσθεσε.

Την ώρα που χιλιάδες στελέχη έχουν προκύψει καθώς ο ιός μεταλλάσσεται κατά την αναπαραγωγή, μόνο μια πολύ μικρή μειονότητα είναι πιθανόν να είναι σημαντική και να αλλάζει τον ιό με αξιοσημείωτο τρόπο, σύμφωνα με τη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση.

«Έχουμε τη μεγαλύτερη βιομηχανία αλληλουχίας γονιδιώματος, έχουμε περίπου το 50% της βιομηχανίας αλληλουχίας γονιδιώματος σε όλον τον κόσμο και διατηρούμε βιβλιοθήκη με όλα τα μεταλλαγμένα στελέχη έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε, είτε το φθινόπωρο είτε πέραν αυτού, σε οποιαδήποτε πρόκληση που μπορεί να παρουσιάσει ο ιός και να παραγάγουμε το επόμενο εμβόλιο» σημείωσε ο υπουργός.

Ο νέος κορωνοϊός, με την επιστημονική ονομασία SARS-CoV-2, έχει προκαλέσει τον θάνατο 2,268 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως μετά την εμφάνισή του στην Κίνα στα τέλη του 2019, σύμφωνα με το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Ιατρικής Τζονς Χόπκινς.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2021, 11:17