Η Βρετανία έγινε την Πέμπτη η πρώτη χώρα, η οποία εγκρίνει τη σύλληψη εμβρύων που θα φέρουν το DNA τριών «γονέων», με στόχο την αποφυγή μετάδοσης κληρονομικής ασθένειας από τη μητέρα, ύστερα από το «πράσινο φως» που έδωσε η Επιτροπή Βιοηθικής στη χώρα.

Γιατροί στο Νιούκασλ, οι οποίοι ανέπτυξαν εξελιγμένη μορφή τεχνητής γονιμοποίησης, αναμένεται να είναι εκείνοι που για πρώτη φορά θα εφαρμόσουν την τεχνική αυτή και ήδη έχουν κάνει έκκληση για δωρεά ωαρίων. Με τον τρόπο αυτό τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια της μητέρας αντικαθίστανται με τα αντίστοιχα μιτοχόνδρια από το ωάριο μιας δότριας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρώτο από αυτά τα βρέφη αναμένεται να γεννηθεί το νωρίτερο στο τέλος του 2017.

Πρόκειται για μία ιστορική αλλά και αμφιλεγόμενη τεχνική με στόχο να αποφεύγεται η γέννηση βρεφών με θανατηφόρες κληρονομικές ασθένειες.

«Είναι μία απόφαση ιστορικής σημασίας. Είμαι βέβαιη ότι οι ασθενείς θα μείνουν πραγματικά ικανοποιημένες από αυτό που αποφασίσαμε» δήλωσε η Σάλι Τσέσαϊρ, πρόεδρος της HFEA, της δημόσιας Αρχής Ελέγχου των Μονάδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (HFEA) της Βρετανίας και της έρευνας που σχετίζεται με τα ανθρώπινα έμβρυα (σ.σ.: θεωρείται οργανισμός πρότυπο σε ολόκληρο τον κόσμο ως η πρώτη πιο δυναμική Αρχή για θέματα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής). Η επιτροπή βιοηθικής της HFEA ήταν εκείνη που ενέκρινε την έναρξη της διαδικασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κ. Τσέσαϊρ μάλιστα διευκρινίζει ότι οι επιστήμονες θα προχωρήσουν στα επόμενα βήματα με ιδιαίτερη προσοχή και ότι ακόμη υπάρχει μακρύς δρόμος μπροστά τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης