Παμπ και εστιατόρια στο Λονδίνο κλείνουν ξανά από σήμερα για τρίτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς η πρωτεύουσα της Βρετανίας και κάποιες περιοχές στη νότια Αγγλία περνούν στην υψηλότερη βαθμίδα του συστήματος τριών επιπέδων που ισχύει για την επιβολή περιορισμών.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, 34 εκατομμύρια κάτοικοι της Αγγλίας, το 61% του πληθυσμού της περιοχής, ζουν πλέον σε μια περιοχή που βρίσκεται σε «πολύ υψηλό» επίπεδο συναγερμού λόγω της Covid-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε την αυστηροποίηση των μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού λόγω της «εκθετικής» αύξησης των κρουσμάτων. Βάσει των νέων μέτρων πρέπει να κλείσουν ξενοδοχεία, παμπ και εστιατόρια, από τα οποία επιτρέπεται μόνο η παραλαβή πακέτων ή η διανομή κατ’ οίκον, αλλά και πολιτιστικοί χώροι, όπως κινηματογράφοι, θέατρα και μουσεία.

Όσοι δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι και όλοι οι κάτοικοι των περιοχών που τίθενται σε «πολύ υψηλό» συναγερμό θα πρέπει να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις. Περιορισμοί ισχύουν στις κοινωνικές επαφές, καθώς απαγορεύεται η συνάντηση με μέλη άλλου νοικοκυριού, με εξαίρεση κάποιους ανοιχτούς χώρους, όπως τα πάρκα.

Σχολεία, καταστήματα, οίκοι αισθητικής και κομμωτήρια μπορούν παραμείνουν ανοιχτά, όπως και τα γυμναστήρια, στα οποία όμως απαγορεύεται η άθληση σε ομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμφιβολίες για τη χαλάρωση τα Χριστούγεννα

Οι υγειονομικές αρχές έχουν αρχίσει να εξετάζουν ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία για να καθορίσουν τον ρόλο του στην αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν το στέλεχος αυτό εμφανίζεται πιο συχνά, διότι εντοπίστηκε σε μια περιοχή όπου ούτως ή άλλως έχει εξαπλωθεί πολύ η επιδημία Covid-19, ή αν το ίδιο το στέλεχος μεταδίδεται πιο εύκολα, εξήγησε τη Δευτέρα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αρχίατρος, επικεφαλής δημόσιας υγείας της Αγγλίας, Κρις Γουίτι.

Στο μεταξύ χθες δύο ιατρικές επιθεωρήσεις -η British Medical Journal και η Health Service Journal- κάλεσαν τη βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για χαλάρωση των μέτρων στη διάρκεια των Χριστουγέννων, προειδοποιώντας ότι αυτό ενδέχεται να κοστίσει «πολλές» ζωές.

Οι βρετανικές αρχές έχουν αποφασίσει να επιτρέπουν να συναντηθούν έως και τρία διαφορετικά νοικοκυριά σε εσωτερικούς χώρους από τις 23 ως τις 27 Δεκεμβρίου, αίροντας τους περιορισμούς που ισχύουν στο μεγαλύτερο μέρος της Βρετανίας.

Ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι Βρετανοί είναι αντίθετοι στα σχέδια αυτά, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Το 50% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της Kantar δήλωσε αντίθετο στις προθέσεις της κυβέρνησης, ενώ 40% τη στήριξε.

Μία από τις χώρες της Ευρώπης με τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών λόγω Covid-19, η Βρετανία, έγινε η πρώτη δυτική χώρα που ξεκίνησε εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ασθένειας, αφού ήταν η πρώτη που έδωσε έγκριση στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 65% των ερωτηθέντων απάντησε ότι σίγουρα ή πιθανόν να εμβολιαστεί κατά της Covid-19 -άνοδος δύο μονάδων σε σχέση με τον Νοέμβριο-, ενώ το 23% δήλωσε ότι σίγουρα ή μάλλον δεν θα εμβολιαστεί – άνοδος μίας μονάδας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης