Από τις 4 Ιουλίου, η πρόβλεψη για τήρηση απόστασης δύο μέτρων θα μειωθεί σε τήρηση απόστασης μεγαλύτερης του ενός μέτρου και η νέα αξιολόγηση για την απόφαση αυτή θα δημοσιευτεί εντός της εβδομάδας, ανακοίνωσε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, όπου απευθυνόμενος στους βουλευτές είπε ότι η κυβέρνηση μπορεί τώρα να προχωρήσει σε ευρύτερη χαλάρωση των περιορισμών στην Αγγλία, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα για την πανδημία.

Έτσι, επίσης από τις 4 Ιουλίου, δύο νοικοκυριά θα μπορούν να συναντώνται και να διαμένουν σε ένα σπίτι, ενώ θα επαναλειτουργήσουν εστιατόρια και παμπ, τα κομμωτήρια, οι χώροι λατρείας, όπου θα μπορούν να γίνονται οι λειτουργίες και οι γάμοι, με συγκέντρωση μέχρι 30 ατόμων, τηρουμένων των απαιτούμενων αποστάσεων. Τα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα κάμπινγκ θα μπορούν να δέχονται επισκέπτες, όπως επίσης τα μουσεία, οι γκαλερί και οι κινηματογράφοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κλειστά θα παραμείνουν προς το παρόν τα γυμναστήρια και οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας και ομορφιάς, ενώ τα θέατρα, οι χορωδίες και οι ορχήστρες θα λειτουργούν, αλλά όχι για παραστάσεις. Επανέλαβε ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν πλήρως για τις τάξεις του δημοτικού και του γυμνασίου από τον Σεπτέμβριο.

Ο Μπόρις Τζόνσον υπογράμμισε ότι μετά τους σκληρότερους περιορισμούς που τέθηκαν σε περίοδο ειρήνης, η κυβέρνηση ανακοινώνει την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών, καθιστώντας ευκολότερο στους πολίτες να συναντήσουν τους φίλους και τις οικογένειές τους και να επιστρέψουν στην δουλειά τους. «Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η χειμερία νάρκη του έθνους φτάνει στο τέλος» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι κάθε αλλαγή που ανακοινώνεται εξετάζεται προσεκτικά, ενώ οποιαδήποτε στιγμή υπάρξουν αναζωπυρώσεις, η κυβέρνηση θα τις αντιμετωπίσει τοπικά και δεν θα διστάσει να επαναφέρει τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο, εάν χρειαστεί.

Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο αριθμός των νέων περιστατικών με κορωνοϊό μειώνεται μεταξύ 2%-4% καθημερινά και σήμερα η αναλογία αυτών που έχουν τον ιό είναι ένας προς 1.700, αντί ένας προς 400 που ίσχυε τον προηγούμενο μήνα. Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση και η επιστημονική επιτροπή εκτιμούν ότι οι αποφάσεις δεν θα προκαλέσουν μία δεύτερη κορύφωση της πανδημίας που θα μπορούσε να κατακλύσει το NHS. Στην ομιλία του επικαλέστηκε ακόμη τη γνώμη των ειδικών ότι ο κίνδυνος που διατρέχει κανείς τηρώντας κοινωνική απόσταση ενός μέτρου είναι παρόμοιος με αυτόν που διατρέχει αν τηρεί κοινωνική απόσταση δύο μέτρων και ότι η μόνη βεβαιότητα είναι πως όσο λιγότερες είναι οι επαφές με άλλους, τόσο το καλύτερο, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών στην τήρηση των οδηγιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Κιέρ Στάρμερ καλωσόρισε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και τόνισε ότι συνολικά υποστηρίζει τις αποφάσεις, αν και επιφυλάσσεται να ελέγξει τις λεπτομέρειες, ενώ ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι οι αποφάσεις έχουν την αποδοχή της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης