Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε έρευνες την επομένη της επίθεσης με μαχαίρι ενός πρώην κρατούμενου για τρομοκρατία που είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, η οποία ώθησε την κυβέρνηση να υποσχεθεί ότι θα λάβει επιπλέον μέτρα εναντίον των δραστών τέτοιων αδικημάτων.

«Διενεργήθηκε έρευνα σε δύο κατοικίες στο νότιο Λονδίνο και στην περιοχή του Μπίσοπς Στόρτφορντ, μια μικρή πόλη βόρεια της πρωτεύουσας» ανέφερε σε μια ανακοίνωση η αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καμία σύλληψη δεν έχει πραγματοποιηθεί και η έρευνα συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς» πρόσθεσε.

Ο Σουντές Αμάν, 20 ετών, μαχαίρωσε δύο ανθρώπους χθες, Κυριακή, λίγο πριν από τις 14:00 (τοπική ώρα, 16:00 ώρα Ελλάδας) σε έναν εμπορικό δρόμο της λονδρέζικης συνοικίας Στρέθαμ, προτού πυροβοληθεί και σκοτωθεί από την αστυνομία.

Ένα τρίτο άτομο τραυματίστηκε από θραύση γυαλιών που προκάλεσαν οι πυροβολισμοί των δυνάμεων της τάξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2018 ο Αμάν είχε φυλακιστεί με την κατηγορία της διακίνησης τρομοκρατικού υλικού και συλλογής πληροφοριών προς χρήση σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο Αμάν ήταν 17 ετών και ζούσε στο σπίτι των γονιών του μαζί με τη μητέρα και τα μικρότερα αδέλφια του, όταν άρχισε να διαπράττει τρομοκρατικά αδικήματα, σύμφωνα με τις αρχές.

Η αστυνομία αντιλήφθηκε τις ενέργειές του τον Απρίλιο του 2018 και συνελήφθη από ένοπλους αστυνομικούς σε έναν δρόμο του βόρειου Λονδίνου έναν μήνα αργότερα.

Όταν οι αστυνομικοί εξέτασαν τους υπολογιστές και το τηλέφωνό του, ανακάλυψαν ότι είχε κατεβάσει από το διαδίκτυο υλικό για την κατασκευή εκρηκτικών και την πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Μηνύματα έδειξαν πως είχε συζητήσει με την οικογένεια, τους φίλους και την κοπέλα του τις ακραίες απόψεις του και την επιθυμία του να πραγματοποιήσει επίθεση, ενδεχομένως με μαχαίρι, δήλωσαν οι εισαγγελείς.

Τον Δεκέμβριο του 2017 ο Αμάν είχε αναρτήσει μια εικόνα του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ο οποίος σκοτώθηκε σε επιδρομή των ΗΠΑ τον Οκτώβριο, και είπε στον αδελφό του σε ένα μήνυμα πως «το Ισλαμικό Κράτος είναι εδώ και θα μείνει».

Είχε αποκαλέσει επίσης τις γυναίκες Γιαζίντι σκλάβες και είπε πως το Κοράνι επιτρέπει τον βιασμό τους, ενώ σε άλλο μήνυμα προέτρεψε την κοπέλα του να αποκεφαλίσει τους γονείς της.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης