Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα κινηθεί για να ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 14 Οκτωβρίου στην περίπτωση που οι βουλευτές μπλοκάρουν την επιλογή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, δήλωσε μια ανώτερη κυβερνητική πηγή.

Οι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν την Τρίτη επί ενός σχεδίου που θα δίνει στα μέλη του κοινοβουλίου, που είναι αντίθετα στη στρατηγική Brexit του Τζόνσον, τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας. Έπειτα θα επιδιώξουν να περάσουν ένα νομοσχέδιο που θα τον εξαναγκάζει να ζητήσει νέα αναβολή της αποχώρησης από την ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν η ομάδα αυτή των βουλευτών πετύχει τον στόχο της, η πηγή τόνισε ότι ο Τζόνσον θα καταθέσει τότε πρόταση στη βουλή για τη διεξαγωγή εκλογών.

«Οι βουλευτές θα βρεθούν αύριο αντιμέτωποι με μια πολύ απλή επιλογή καθώς ψηφίζουν. Αν ψηφίσουν να δώσουν στον Μπόρις Τζόνσον την ευκαιρία να διαπραγματευτεί… αυτή θα είναι καλύτερη ευκαιρία για την Βρετανία να πετύχει μια συμφωνία», ανέφερε η πηγή.

«Αλλά, αν ψηφίσουν αύριο να οδηγήσουν σε ναυάγιο την διαπραγματευτική διαδικασία, να αντιταχθούν στο να δώσουν στην Βρετανία τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί μια συμφωνία, τότε θα πρέπει επίσης να σκεφτούν τι επακολουθεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ψηφοφορία επί μιας πρότασης για διεξαγωγή εκλογών, αν αυτή κατατεθεί, αναμένεται να γίνει την Τετάρτη και θα απαιτεί πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής των Κοινοτήτων για να περάσει. Αν εγκριθεί, οι εκλογές πιθανώς να γίνουν στις 14 Οκτωβρίου, τόνισε η πηγή.

Πρόσθεσε ότι μολονότι ο Τζόνσον δεν επιθυμεί εκλογές, οι βουλευτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό θα είναι η συνέπεια της απόφασής τους να ψηφίσουν ενάντια στην κυβέρνηση αύριο Τρίτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης