Ορισμένα μέλη που πρόσκεινται στο κίνημα του αυτοεξόριστου Τούρκου ιμάμη Fethullah Gulen, και όχι όλο το κίνημα, συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Αυτό φαίνεται πως αποτελεί το συμπέρασμα έκθεσης του βρετανικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με διεθνή μέσα.

“Δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις και στοιχεία πως όλο το κίνημα του Gulen υποκίνησε το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία”, αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση της επιτροπής των διεθνών σχέσεων του βρετανικού Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Αν και υπάρχουν πληροφορίες πως ορισμένα μέλη των γκιουλενιστών έλαβαν μέρος στο πραξικόπημα, δεν συνάγεται από τη διασταύρωση των στοιχείων και των μαρτυριών πως όλο το κίνημα πυροδότησε και υποστήριξε την αποτυχημένη κίνηση του τουρκικού στρατού”, συμπληρώνεται στην ίδια έκθεση.

Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα συνεχίζει να επιμένει στην έκδοση του Fethullah Gulen, ο οποίος έχει αυτοεξοριστεί στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, ενώ στην Τουρκία όσοι συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με το κίνημα του “προδότη ιμάμη” (σύμφωνα με το καθεστώς του Erdogan) υφίστανται διώξεις από το κράτος. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά το πραξικόπημα, η κυβέρνηση Erdogan έπαυσε από τα καθήκοντά τους σχεδόν 100.000 δημόσιους υπαλλήλους και προχώρησε στη σύλληψη 30.000 ανθρώπων, με την κατηγορία της συμμετοχής στο κίνημα του Gulen.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης