Ξεκινά η διαδικασία εκλογής του νέου ηγέτη του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που θα αντικαταστήσει τον αποχωρήσαντα, Βινς Κέιμπλ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του κόμματος από το 2017. Τα περίπου 107.000 μέλη του κόμματος θα αρχίσουν να λαμβάνουν από σήμερα τα ψηφοδέλτια και η εκλογική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 23 Ιουλίου, το απόγευμα –την ίδια μέρα που αναμένεται να ανακοινωθεί και ο νέος ηγέτης στο κόμμα των Συντηρητικών– ενώ τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά την ίδια μέρα.

Τα μέλη του κόμματος καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στην αναπληρωτή επικεφαλής του κόμματος, Τζο Σουίνσον, και στον πρώην υπουργό της κυβέρνησης συνεργασίας Συντηρητικών – Φιλελεύθερων (2010-15), Εντ Ντάβεϊ. Και οι δύο υποψήφιοι υπηρέτησαν στην κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά ο Εντ Ντάβεϊ είχε μεγαλύτερο ρόλο στο υπουργικό συμβούλιο, ως υπουργός Ενέργειας και Κλίματος, και θεωρείται ότι κέρδισε κάποιες σημαντικές μάχες στο πλευρό των Τόρις, ενώ η Τζο Σουίνσον υπήρξε υπουργός Ισότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αγώνας για την διαδοχή στους Φιλελεύθερους –σε αντίθεση με αυτόν στο Συντηρητικό κόμμα– βρίσκεται σε πλήρη αρμονία, με τους δύο υποψήφιους να εμφανίζονται να συμπλέουν στα περισσότερα ζητήματα, ενώ στις κοινές τους τηλεοπτικές εμφανίσεις, δεν λείπουν σχόλια από τους παρουσιαστές ότι καταβάλλουν προσπάθεια να εντοπίσουν τις διαφορές μεταξύ των δύο «φιλικών» αντιπάλων. Η μόνη εμφανής διαφορά αφορά τις συνεργασίες με άλλα κόμματα, καθώς η κ. Σουίνσον είναι περισσότερο ανοιχτή στη διαμόρφωση συμμαχιών, από ό,τι ο κ. Ντάβεϊ, που μέχρι στιγμής φαίνεται διστακτικός τουλάχιστον ως προς την προσέγγιση των βουλευτών από το πρώην κόμμα της Αλλαγής για την Βρετανία.

Οι ταυτόσημες θέσεις τους διαπιστώθηκαν για μία ακόμη φορά σήμερα, όταν φιλοξενήθηκαν σε μία τηλεμαχία στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky, όπου απέκλεισαν και οι δύο το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνασπισμού με το Εργατικό κόμμα υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν και εκτίμησαν ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν γενικές εκλογές όντας ηγέτες του κόμματος μόλις για λίγους μήνες. Είπαν, ακόμη, ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν ένα ακόμη δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας, εάν εκλεγούν στην ηγεσία του κόμματος.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν πάρει πολύ πιο ζεστά το θέμα της διαδοχής, μετά τη δυναμική που ανέπτυξε το κόμμα τόσο στις τοπικές εκλογές (ήλπιζαν σε 250 και κέρδισαν πάνω από 700 έδρες), όσο και στις ευρωεκλογές (κέρδισαν το 20% των ψήφων και 16 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο, αφήνοντας τους Εργατικούς στην τρίτη θέση). Με αυτά τα δεδομένα, η Τζο Σουίνσον έχει δηλώσει ότι πιστεύει πως θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς το Νο10.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ίδιο το κόμμα θεωρεί ότι έχει κερδίσει την εύνοια των πολιτών λόγω της στάσης του στο Brexit, καθώς ήταν το πρώτο που υποστήριξε τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, και διατήρησε αυτή τη θέση απαράλλαχτη έκτοτε.

Ο νέος επικεφαλής θα αναλάβει την ηγεσία σε μία εποχή που το κόμμα απολαμβάνει μια ειρηνική φάση, με ισχυρή βάση και δυναμική ως προς τους πολίτες, ενώ θα εισέλθει σε μία τετρακομματική περίοδο για τη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένου και του κόμματος του Brexit, του Νάιτζελ Φαράτζ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης