Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα μέτρα που περιλαμβάνουν την επιβολή βαρύτερων ποινών στους δράστες τρομοκρατικών ενεργειών και την απαγόρευση της αποφυλάκισής τους πριν από την έκτιση ολόκληρης της ποινής τους, όπως είχε υποσχεθεί έπειτα από επίθεση με μαχαίρι στη Γέφυρα του Λονδίνου στα τέλη του Νοεμβρίου.

Το νέο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί προσεχώς στο βρετανικό Κοινοβούλιο, όπου το κυβερνών κόμμα, οι Συντηρητικοί, διαθέτουν πλέον μετά τις πρόωρες εκλογές του περασμένου μήνα ευρεία πλειοψηφία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το νέο σχέδιο νόμου θα υποχρεώνει τους πιο επικίνδυνους τρομοκράτες να εκτίουν το ακέραιο της ποινής τους και θα εγγυάται πως όσοι καταδικάζονται για σοβαρά εγκλήματα θα εγκλείονται υποχρεωτικά και κατ’ ελάχιστον 14 χρόνια στη φυλακή», ανέφεραν οι υπηρεσίες της υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ σε δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα.

Εξάλλου το κονδύλι του προϋπολογισμού για τον αντιτρομοκρατικό αγώνα θα αυξηθεί στα 906 εκατομμύρια λίρες (1,06 δισεκ. ευρώ) για την περίοδο 2020/2021, θα είναι δηλαδή αυξημένος κατά 100 και πλέον εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον προβλέπει να διαθέσει «αμέσως» επιπλέον 500 χιλιάδες λίρες (586.000 ευρώ) στη μονάδα που είναι επιφορτισμένη να προσφέρει βοήθεια στα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κείμενο δίνει επίσης μεγάλη έμφαση στην πρόληψη της υποτροπής, καθώς προβλέπει να διπλασιαστεί ο αριθμός των επιτηρητών ώστε «οι αρχές να μπορούν να παρακολουθούν πολύ πιο στενά τους τρομοκράτες τις εβδομάδες μετά την αποφυλάκισή τους».

Τη σκλήρυνση της νομοθεσίας υποσχόταν στα τέλη του Νοεμβρίου ο ίδιος ο πρωθυπουργός και αρχηγός των Τόρις Μπόρις Τζόνσον, τότε εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, μετά την επίθεση με μαχαίρι η οποία στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους στο Λονδίνο. Την είχε διαπράξει ο Οσμάν Χαν, πρώην φυλακισμένος για τρομοκρατία που αφέθηκε ελεύθερος αφού εξέτισε τη μισή ποινή του.

Ο Τζόνσον είχε δεσμευθεί τότε πως θα θεσπιζόταν νέος αντιτρομοκρατικός νόμος εντός 100 ημερών από την εκ νέου ανάληψη των καθηκόντων του πρωθυπουργού από τον ίδιο.

«Η ανάλγητη τρομοκρατική ενέργεια του Νοεμβρίου μας έφερε αντιμέτωπους με σκληρές αλήθειες για τον τρόπο με τον οποίο μεταχειριζόμαστε τους τρομοκράτες», κρίνει σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της η υπουργός Εσωτερικών Πατέλ.

Η οικογένεια του ενός από τα δύο θύματα, του 25χρονου Τζακ Μέριτ, είχε ανακοινώσει πέρυσι πως ο νεαρός, ο οποίος εργαζόταν σε πρόγραμμα κοινωνικής επανένταξης φυλακισμένων, «δεν θα ήθελε αυτό το φρικτό και μεμονωμένο γεγονός να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα από την κυβέρνηση για να θεσπιστούν ακόμη πιο δρακόντειες ποινές ή να εγκλείονται στις φυλακές άνθρωποι για περισσότερο καιρό απ’ όσο χρειάζεται».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης