Χιλιάδες Βραζιλιάνοι ζήτησαν χθες Παρασκευή από την κυβέρνηση της χώρας τους να δράσει για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, βάζοντας στο στόχαστρο τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου τον οποίο κατηγορούν ότι επιτρέπει σε τεράστιες πυρκαγιές να καταστρέφουν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, επιδεινώνοντας την περιβαλλοντική κρίση.

Από τον Αύγουστο η Βραζιλία βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας μετά τις εκτεταμένες πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στον Αμαζόνιο, τις μεγαλύτερες από το 2010. Περιβαλλοντολόγοι καταγγέλλουν ότι οι πολιτικές του Μπολσονάρου ευθύνονται για το αυξημένο ποσοστό αποψίλωσης του Αμαζονίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πολιτική της κυβέρνησης Μπολσονάρου είναι η πολιτική της περιβαλλοντικής καταστροφής και της επιδείνωνσης της κλιματικής κρίσης (…) γι΄αυτό τον λόγο απεργούμε», δήλωσε η Μαρσέλα Πιμεντέλ Μιράντα διοργανώτρια των διαδηλώσεων.

Στο Twitter οι Βραζιλιάνοι χρησιμοποιούσαν τα hashtags #EleNao (όχι αυτός) και #ForaSalles (έξω ο Σάλες), καλώντας τον Μπολσονάρου να αποπέμψει τον υπουργό Περιβάλλοντος Ρικάρντο Σάλες.

Ο Σάλες δήλωσε σε συνέντευξή του την Πέμπτη ότι το μεγαλύτερο μέρος του Αμαζονίου παραμένει άθικτο, κάτι που αποδεικνύει πως η Βραζιλία κάνει μια «εξαιρετική δουλειά» στην προστασία του περιβάλλοντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Παρασκευή εξάλλου ο Μπολσονάρου έδωσε άδεια στον στρατό της χώρας να συνεχίσει για ακόμη ένα μήνα να συμμετέχει στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο.

Ωστόσο ο Σάλες παραδέχθηκε την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής που οφείλεται στην ανθρώπινη παρέμβαση και επεσήμανε ότι οι διαδηλωτές έχουν δικαίωμα να ανησυχούν για το μέλλον. «Έχω παιδιά και ανησυχώ κι εγώ για το μέλλον», τόνισε.

«Θα πάω στη Νέα Υόρκη για να δείξω στον κόσμο ότι οι πολιτικές του Μπολσονάρου δεν εκπροσωπούν τη Βραζιλία, υπάρχουν και άλλες απόψεις», υπογράμμισε από την πλευρά της η 25χρονη γερουσιαστής Ταμπάτα Αμαράλ, η οποία θα μεταβεί στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα και την Εβδομάδα για το Κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, όπου πολιτικοί ηγέτες, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και επιχειρηματίες θα συγκεντρωθούν για να συζητήσουν το θέμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης