Τουλάχιστον 44 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των βροχών, των εκτεταμένων πλημμυρών και των κατολισθήσεων, που σημειώθηκαν στην νοτιοανατολική Βραζιλία.

Την ίδια ώρα άλλοι 19 άνθρωποι αγνοούνται, 12 άτομα τραυματίστηκαν, ενώ υπάρχουν συνολικά περίπου 17.000 τραυματίες σε 58 δήμους και κοινότητες της πολιτείας Μίνας Ζεράις, όπου εκδηλώθηκαν τα καιρικά φαινόμενα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται στις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες που προκάλεσαν από την περασμένη Πέμπτη οι βροχοπτώσεις-ρεκόρ στην Πολιτεία, πλήττοντας και την πρωτεύουσά της, Μπέλου Οριζόντσι.

Το Εθνικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο κατέγραψε τη μεγαλύτερη βροχόπτωση στην περιοχή έπειτα από 110 χρόνια, ωστόσο η ένταση των φαινομένων άρχισε να υποχωρεί από την Κυριακή.

Από την Ινδία, όπου βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του κάνει «ό,τι είναι δυνατόν», αν και η περιοχή που επλήγη είναι «τεράστια» και θα είναι «δύσκολο να σωθούν οι πάντες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Περιφερειακής Γκουστάβου Κανούτου και ο κυβερνήτης της πολιτείας Μίνας Ζεράις, ο Χομέου Ζέμα, επιθεώρησαν από αέρος την πληγείσα περιοχή και ανήγγειλαν την άμεση χορήγηση βοήθειας ύψους περίπου 22 εκατομμυρίων δολαρίων στους κατοίκους.

Ελλείψει μακροπρόθεσμων πολιτικών για τη μείωση των κινδύνων, «θα συνεχίσουμε να βλέπουμε καταστάσεις αυτού του είδους πάρα πολλές φορές» προειδοποίησε ο Ζέμα.

Ωστόσο για πολλούς κατοίκους, η καταστροφή των τελευταίων ημερών δεν είχε προηγούμενο.

Πολλοί δρόμοι παρέμεναν αποκλεισμένοι λόγω των πλημμυρών και δεκάδες γέφυρες κατέρρευσαν. Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο G1, ένα αντιπλημμυρικό ανάχωμα κατέρρευσε στη Μονζόλους, αγροτική περιοχή της Μίνας Ζεράις, πλημμυρίζοντας σπίτια, χωρίς να αναφερθούν θύματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης