Ομαλά διεξάγεται η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του προέδρου και του κυβερνώνοτος κόμματος της Βραζιλίας. Περίπου 142 εκατ. πολίτες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στη συνέχιση των κοινωνικών κατακτήσεων που προώθησε η κεντροαριστερά τα τελευταία 12 χρόνια και ή την ανάληψη της εξουσίας από νέα πρόσωπα, που υπόσχονται επανεκκίνηση της ασθμαίνουσας οικονομίας της γιγαντιαίας χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Οι κάλπες άνοιξαν στις στις 08:00 (τοπική ώρα, 14.00 ώρα Ελλάδος) και η διαδικασία τελείται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και η απερχόμενη πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ διατηρεί προβάδισμα στην εκλογική κούρσα, όπως όλα δείχνουν το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί στον δεύτερο γύρο. Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας έχει αποκτήσει άνετο προβάδισμα από τους αντιπάλους της, αλλά απέχει 10 μονάδες από το να εξασφαλίσει την εκλογή της από τον πρώτο γύρο.

Για τη δεύτερη θέση που δίνει και το εισιτήριο για τον επόμενο γύρο των εκλογών, διασταυρώνουν τα ξίφη τους ο τεχνοκράτης Αέσιο Νέβες και η οικολόγος Μαρίνα Σίλβα.

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες ο Νέβες διατηρούσε μικρό πλεονέκτημα έναντι της αντιπάλου του, που αν και ήταν η επικρατέστερη της αναμέτρησης πριν ένα μήνα, είδε τα ποσοστά της να υποχωρούν σταθερά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στη Ντίλμα Ρούσεφ από 44% ως 46%, στον Αέσιο Νέβες 26 με 27% και 24% στη Μαρίνα Σίλβα. Πάντως η διαφορά των υποψηφίων για τη δεύτερη θέση βρίσκεται εντός των ορίων του στατιστικού λάθους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης