Στη Βραζιλία ξεπεράστηκε χθες Τρίτη για πρώτη φορά το όριο των 1.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού σε μία ημέρα, με 1.179 να καταγράφονται το προηγούμενο 24ωρο, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας.

Η μεγάλη αύξηση των θανάτων ώθησε τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας σε 17.971 νεκρούς στη Βραζιλία, που θρηνεί πάνω από τα μισά θύματα της COVID-19 από τα 30.000 και πλέον στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη χώρα των 210 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφονται 271.628 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Το προηγούμενο θλιβερό ρεκόρ θανάτων (881) σε 24 ώρες στη Βραζιλία καταγραφόταν μόλις τη 12η Μαΐου.

Αν η τάση επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες, η Βραζιλία θα γνωρίσει φάση επιτάχυνσης της πανδημίας, η κορύφωση της οποίας προβλέπεται στις αρχές του Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προχθές Δευτέρα η Βραζιλία έγινε η χώρα που κατατάσσεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό – έκανε άλμα από την έκτη, όπου βρισκόταν μέχρι πρότινος. Στη γιγαντιαία χώρα της Λατινικής Αμερικής πλέον καταγράφονται λιγότερα κρούσματα μόνο από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι οι αριθμοί που δίνει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας είναι υποτιμημένοι ως και 15 φορές σε σχέση με τους πραγματικούς, αφού εξακολουθούν να γίνονται συγκριτικά λίγες διαγνωστικές εξετάσεις.

Τα νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες έφθασαν τα 17.408, διευκρίνισε το Υπουργείο Υγείας.

Οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στις πολιτείες Σαν Πάουλου, Ρίο ντε Ζανέιρο, (νοτιοανατολικά), Σεαρά, Αμαζόνας και Περναμπούκο (βόρεια και βορειοανατολικά) είναι πολύ κοντά στον κορεσμό.

Στο Σαν Πάουλου, την οικονομική πρωτεύουσα της Βραζιλίας με 46 εκατομμύρια κατοίκους, καταγράφονται 5.147 θάνατοι, σχεδόν το ένα τρίτο του εθνικού συνόλου, ενώ τα κρούσματα μόλυνσης είναι σχεδόν 66.000.

Στην πολιτεία Ρίο ντε Ζανέιρο καταγράφεται ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός θανάτων (3.079). Οι δύο πολιτείες έχουν ανακοινώσει μέτρα περιορισμού των πολιτών τους, που όμως δεν είναι υποχρεωτικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης