Στο πρώτο τεστ για το σκληρό πρόγραμμα ενίσχυσης της ασφάλειας του νέου προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, η κυβέρνηση στέλνει στρατό στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας για να αντιμετωπίσει τη βία των συμμοριών.

Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας περίπου 300 στρατιώτες θα περιπολούν στην Φορταλέζα -πρωτεύουσα της πολιτείας Σεαρά- και άλλες πόλεις της περιοχής για να τερματιστούν οι πράξεις βανδαλισμού, όπως δήλωσε ο Γκιλέρμε Τεόφιλο, υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας της πολιτείας. Τη σχετική εντολή για την ανάπτυξη του στρατού υπέγραψε την Παρασκευή ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας και πρώην δικαστής κατά της διαφθοράς Σέρζιο Μόρο, μετά τον πολλαπλασιασμό «των επιθέσεων σε λεωφορεία και δημόσια κτίρια» που αποδίδονται σε «εγκληματικές συμμορίες», όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κρίση αυτή αποτελεί το πρώτο σημαντικό τεστ για τον ακροδεξιό Μπολσονάρου, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα την περασμένη Τρίτη μετά την εκλογή του στην προεδρία το 2018.

Ο Μπολσονάρου, θέλει να βάλει τέλος στην άνοδο της εγκληματικότητας στη Βραζιλία εγγυώμενος την ατιμωρησία των στρατιωτών και των αστυνομικών που κάνουν χρήση βίας σε ορισμένες περιστάσεις και χαλαρώνοντας τη νομοθεσία για την οπλοφορία ώστε να επιτρέψει στους «καλούς» πολίτες να πάρουν τη δικαιοσύνη στα χέρια τους.

Περίπου 50 άνθρωποι συνελήφθησαν, ενώ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του κατά τις συμπλοκές με την αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλά εμπορικά καταστήματα της περιοχής αποφάσισαν να κλείσουν, ενώ οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης