Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινασιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος προσήχθη και ανακρίθηκε την Παρασκευή στο πλαίσιο του σκανδάλου διαφθοράς Petrobras, ανακοίνωσε ότι θα δώσει μάχη μέχρι το τέλος και κάλεσε τους οπαδούς του να βγουν στον δρόμο για να υπερασπιστούν το αριστερό κυβερνών Κόμμα των Εργατών (PT).

“Αν θέλουν να με νικήσουν, θα πρέπει να με αντιμετωπίσουν στους δρόμους αυτής της χώρας” και “εγώ επέζησα από την πείνα και αυτός που επιβιώνει από την πείνα δεν εγκαταλείπει ποτέ”, είπε, απευθυνόμενος σε εκατοντάδες οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί στο Σάο Πάολο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τρίωρη ανάκριση του Λούλα χθες υπό αστυνομική κράτηση ήταν η σπουδαιότερη εξέλιξη στη διετή έρευνα που επικεντρώνεται στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroleo Brasileiro SA.

Η κράτηση του 70χρονου Λούλα, του πρώτου προερχόμενου από την εργατική τάξη προέδρου της Βραζιλίας και ήρωα εκατομμυρίων Βραζιλιάνων, προκάλεσε σοκ σε πολλούς στη χώρα της Νότιας Αμερικής. Η διακυβέρνησή του από το 2003 έως το 2010 βοήθησε να βγουν από τη φτώχεια 40 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι και ενίσχυσε τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Υποστηρικτές και αντίπαλοι του πρώην συνδικαλιστή ηγέτη συγκρούσθηκαν έξω από το σπίτι του σε προάστιο του Σάο Πάολο αφού τέθηκε υπό κράτηση νωρίς προχθές το πρωί. Πραγματοποιήθηκαν επίσης θορυβώδεις διαμαρτυρίες έξω από τα αστυνομικά γραφεία όπου ανακρινόταν. Ανώτεροι δικαστές εξέφρασαν ανησυχία για το γεγονός ότι τέθηκε υπό κράτηση, παρόλο που τόνισαν πως στηρίζουν τη σαρωτική έρευνα υποθέσεων διαφθοράς, που απειλεί να ανατρέψει την διάδοχό του, την Ντίλμα Ρούσεφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Μάρκο Αουρέλιο Μέγιο δήλωσε πως “τίποτε δεν δικαιολογεί τη χρήση βίας”, όταν η αστυνομία πήρε απροειδοποίητα τον Λούλα από το διαμέρισμά του. Ακόμη και ο δικαστής Γκίλμαρ Μέντες, ο οποίος έχει δηλώσει δημόσια πως υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι το κυβερνών Κόμμα των Εργαζομένων χρησιμοποίησε έσοδα από δωροδοκίες για να χρηματοδοτήσει προεκλογικές εκστρατείες, χαρακτήρισε “λεπτό” ζήτημα την προσαγωγή του Λούλα.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής που διέταξε να προσαχθεί ο Λούλα για ανάκριση, ο Σέρτζιο Μόρο, αναφέρει ότι είχαν ληφθεί μέτρα για να προστατευθεί η εικόνα του πρώην προέδρου στη διάρκεια της επιχείρησης και εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι η εν λόγω επιχείρηση προκάλεσε βιαιότητες.

Απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στο αρχηγείο του Κόμματος των Εργατών μετά την απελευθέρωσή του προχθές, ο Λούλα είπε ότι οι ανακριτές ήταν “ασεβείς προς τη δημοκρατία” και καταχράσθηκαν την εξουσία τους.

Ο ίδιος έχει επανειλημμένα αρνηθεί πως έχει διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα, είτε όσο ήταν στην εξουσία είτε αφότου την εγκατέλειψε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης