Νομοσχέδιο στο Κογκρέσο έστειλε ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, με το οποίο ζητεί να παρέχεται μεγαλύτερη προστασία στους αστυνομικούς και στους στρατιώτες που σκοτώνουν όταν βρίσκονται σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, γνωστές και ως «Εγγύηση Νόμου και Τάξης».

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε την ώρα που οι φόνοι από αστυνομικούς έχουν αυξηθεί ραγδαία στη Βραζιλία, είναι πιθανό να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από κάποιους βουλευτές και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προβλέπει τη μείωση των ποινών, ακόμη και πλήρη νομική προστασία, σε αξιωματικούς που σκοτώνουν σε περιπτώσεις στις οποίες είναι αντιμέτωποι με «άδικη, άμεση ή επικείμενη επίθεση» είτε εναντίον τους είτε εναντίον άλλου προσώπου. Στην «άδικη επίθεση» περιλαμβάνεται η τρομοκρατία και οποιαδήποτε «συμπεριφορά που μπορεί να προκαλέσει θάνατο ή τραυματισμό», όπως για παράδειγμα όταν ένας ύποπτος φέρει όπλο.

Το νομοσχέδιο μοιάζει εν μέρει με ένα προηγούμενο που είχε προωθήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σέρζιο Μόρο, το οποίο είχε στόχο την καταπολέμηση του εγκλήματος και προσέφερε μεγαλύτερη προστασία στους αστυνομικούς που σκοτώνουν εν ώρα υπηρεσίας.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο του Μόρο έχει κολλήσει στο Κογκρέσο, με τους βουλευτές να έχουν αφαιρέσει τα άρθρα που προβλέπουν την παροχή μεγαλύτερης προστασίας στους αστυνομικούς, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα τους παρακινήσει να σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιό του την Πέμπτη ο Μπολσονάρου υπογράμμισε ότι θα αποτελέσει «αλλαγή» στην καταπολέμηση της βίας στη Βραζιλία.

Οι επιχειρήσεις με την επονομασία «Εγγύηση Νόμου και Τάξης» είναι στρατιωτικές αποστολές που διεξάγονται έπειτα από εντολή του προέδρου για την αντιμετώπιση σποραδικών περιπτώσεων ανεξέλεγκτης βίας ή υψηλού κινδύνου, όπως διεθνείς σύνοδοι.

Μέχρι στιγμής η Βραζιλία χρησιμοποίησε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της συνόδου των BRICs στην Μπραζίλια, για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στον Αμαζόνιο και για τη μεταφορά ιδιαίτερα επικίνδυνων κρατουμένων σε ομοσπονδιακές φυλακές.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης