Εισαγγελείς του Σάο Πάολο στη Βραζιλία ανακοίνωσαν σήμερα ότι απήγγειλαν κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του υποψηφίου του Κόμματος των Εργατών (PT) για την αντιπροεδρία της χώρας Φερνάντο Χαντάντ, ωστόσο ενδεχόμενη δίκη του δεν θα εμποδίσει τη δυνατότητά του να είναι υποψήφιος.

Ο Χαντάντ, πρώην δήμαρχος του Σάο Πάολο, είναι πιθανό να γίνει σε λίγες ημέρες ο υποψήφιος πρόεδρος του PT καθώς το ανώτατο εκλογικό δικαστήριο απέρριψε, την περασμένη εβδομάδα, την υποψηφιότητα του φυλακισμένου πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υποψηφιότητα του Χαντάντ δεν κινδυνεύει καθώς είναι ουσιαστικά αδύνατο να γίνει η δίκη πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα τον ερχόμενο μήνα. Ωστόσο οι κατηγορίες θα επιτρέψουν στους πολιτικούς αντιπάλους του να ξιφουλκήσουν εναντίον του μόλις έναν μήνα πριν από τον πρώτο γύρο.

Οι κατηγορίες που περιλαμβάνονται σε μια γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εισαγγελείς του Σάο Πάολο επικεντρώνονται σε πληρωμές χρεών που συνδέονται με την εκστρατεία του Χαντάντ για τη δημαρχία του Σάο Πάολο το 2012 που έκανε τον επόμενο χρόνο μια κατασκευαστική εταιρία. Για να παραπεμφθεί σε δίκη θα πρέπει ένας δικαστής να κάνει αποδεκτές τις κατηγορίες.

Οι πληρωμές, που ανέρχονται περίπου στα τρία εκατομμύρια ρεάλ (722.961 δολάρια ΗΠΑ) φέρεται να έγιναν από εκπροσώπους του κατασκευαστικού ομίλου UTC Participacoes σε μια εταιρία που τύπωσε προεκλογικό υλικό του Χαντάντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πληρωμές αυτές, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, είχαν σκοπό να εξασφαλίσουν νομικά πλεονεκτήματα για τον UTC ως εργολάβο σε δημόσια έργα στην πόλη του Σάο Πάολο αφού ο Χαντάντ είχε αναλάβει τα καθήκοντά του.

Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε σήμερα το γραφείο Τύπου της προεκλογικής εκστρατείας του Χαντάντ αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο και είπε πως η υπόθεση των εισαγγελέων στηρίχθηκε σε ψευδή μαρτυρία στο πλαίσιο δικαστικού διακανονισμού.

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο UTC δεν έκανε άμεση αναφορά στην κατηγορία σε βάρος του Χαντάντ, ανέφερε όμως πως θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους εισαγγελείς.

Βάσει της νομοθεσίας της Βραζιλίας, ένας πολιτικός η καταδίκη του οποίου έχει επικυρωθεί από εφετείο, όπως στην περίπτωση του Λούλα, δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για πρόεδρος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης