Κρίσιμη ημέρα για το πολιτικό μέλλον της προέδρου της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, με την Κάτω Βουλή να πραγματοποιεί απόψε κρίσιμη ψηφοφορία, ώστε να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε αποπομπή της προέδρου.

«Κηρύσσω την έναρξη της συνεδρίασης, υπό την προστασία του Θεού και στο όνομα του βραζιλιάνικου λαού», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Εντουάρντο Κούνια, ένας από τους σφοδρότερους αντιπάλους της Ρουσέφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόεδρος χρειάζεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον το ένα τρίτο των ψήφων για να παραμείνει στο αξίωμά της. Αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκεντρώσουν 342 ψήφους σε σύνολο 513 (δηλαδή τα 2/3), το θέμα θα παραπεμφθεί στη Γερουσία που θα έχει και τον τελευταίο λόγο.

Η ψηφοφορία διεξάγεται έπειτα από 18 μήνες ολοένα και βαθύτερης πολιτικής κρίσης στη Βραζιλία, έπειτα από την οριακή επανεκλογή της κ. Ρουσέφ στην προεδρία, το 2014. Έκτοτε, η δημοτικότητά της έχει καταποντιστεί στο χαμηλό του 9%, εξαιτίας σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονται ανώτατα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και λόγω της χειρότερης ύφεσης των τελευταίων δεκαετιών που πλήττει την έβδομη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Η κ. Ρουσέφ κατηγορείται ότι χειραγώγησε τα δημοσιονομικά στοιχεία στη διάρκεια της πρώτης της θητείας, αν και η ίδια αρνείται τις κατηγορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης