Βραζιλία: Η πρώην πρόεδρος Ρούσεφ δεν κατάφερε να εκλεγεί στη Γερουσία

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2018, 06:45
Βραζιλία: Η πρώην πρόεδρος Ρούσεφ δεν κατάφερε να εκλεγεί στη Γερουσία
Η κεντροαριστερή πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία παύθηκε το 2016 από το Κογκρέσο της Βραζιλίας, δεν κατάφερε την Κυριακή να εκλεγεί γερουσιαστής στην Πολιτεία Μίνας Ζεράις (νοτιοανατολικά).

Η Ρούσεφ, υποψήφια του Κόμματος Εργαζομένων (PT), κατέλαβε την τέταρτη θέση, με το 15,06% των ψήφων, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα, με το 97% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.

Η τελευταία δημοσκόπηση που είχε δημοσιευθεί μία ημέρα πριν από τις εκλογές και είχε διενεργηθεί από το ινστιτούτο Ibope έφερε την πρώην πρόεδρο να κατατάσσεται πρώτη στις προθέσεις ψήφου.

Για πολλούς αναλυτές πρόκειται για πανωλεθρία, ένα «σκληρό χτύπημα» από πολιτική σκοπιά για την πρώην αρχηγό του κράτους, η οποία σαρώθηκε από το κύμα των ψήφων «εναντίον του PT», από μέρους εκείνων που προσάπτουν στο κόμμα του φυλακισμένου πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα την ευθύνη για τα σκάνδαλα διαφθοράς και στη Ρούσεφ κακοδιαχείριση της οικονομίας.

Αυτό το κύμα μεταφράστηκε στο καθαρό προβάδισμα που εξασφάλισε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής ο υποψήφιος της Άκρας Δεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου (46%) έναντι του υποψήφιου του PT, του Φερνάντου Αντάτζι (29%).

Η Ρούσεφ, η διάδοχος του Λούλα στην προεδρία, ανέλαβε την εξουσία το 2010. Επανεξελέγη οριακά το 2014, πριν παυθεί από το Κογκρέσο το 2016, μετά τη δίκη της για παραποίηση των στοιχείων για το δημόσιο έλλειμμα, με φόντο τη βαθιά οικονομική κρίση και τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαφθοράς.

Οι Βραζιλιάνοι κλήθηκαν στις κάλπες την Κυριακή για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά και για να αναδείξουν τους κυβερνήτες και τα μέλη των κοινοβουλίων των 27 Πολιτειών, τα μέλη της κάτω Βουλής και τα δύο τρίτα των μελών της Γερουσίας.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2018, 06:45