Το ανώτατο δικαστήριο της Βραζιλίας έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη έρευνας σε βάρος του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Εντουάρντο Κούνια και της οικογένειάς του, που θεωρούνται ύποπτοι ότι τροφοδότησαν λογαριασμούς στην Ελβετία με χρήματα του σκανδάλου διαφθοράς της Petrobras.

Ο δικαστής Τεόρι Ζαβάσκι έδωσε το πράσινο φως αργά χθες το βράδυ για την έναρξη μιας έρευνας που είχε ζητήσει η εισαγγελία να διεξαχθεί κατά του αμφιλεγόμενου αυτού υψηλόβαθμου αξιωματούχου, ο οποίος έχει τη δικαιοδοσία να ξεκινήσει μια διαδικασία αποπομπής της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο Agencia Brasil.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα αυτή αφορά επίσης τη σύζυγό του, Κλαούντια Κρουζ, και την κόρη του Ντανιέλε Κούνια.

Ελβετός εισαγγελέας έδωσε στη Βραζιλία την περασμένη εβδομάδα τα πορίσματα της έρευνάς του για τον Κούνια, όσον αφορά σε ένα πιθανό ξέπλυμα χρημάτων που προήλθαν από πράξεις διαφθοράς, αφού δέσμευσε τα περιουσιακά του στοιχεία στη χώρα.

Τα χρήματα στους λογαριασμούς του στην Ελβετία προέρχονται από δωροδοκίες για την εξασφάλιση ενός συμβολαίου της βραζιλιάνικης πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras σε μια πετρελαϊκή εκχώρηση στην Αφρική, σύμφωνα με το Agencia Brasil.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διεξαγωγή οποιασδήποτε έρευνας κατά του Κούνια θα πρέπει να έχει την έγκριση του ανώτατου δικαστηρίου, λόγω των καθηκόντων του.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, ο οποίος είναι μέλος του Βραζιλιάνικου Δημοκρατικού Κόμματος (PMDB, κεντροδεξιά), κύριου συμμάχου της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο, έγινε παρά την πολιτική του ταυτότητα ορκισμένος εχθρός της προέδρου, κυρίως από το καλοκαίρι που κατηγορήθηκε από τη Δικαιοσύνη ότι έλαβε 5 εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες στο πλαίσιο του σκανδάλου διαφθοράς της Petrobras.

Ο Κούνια είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ότι θα ασκήσει έφεση στις αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου, οι οποίες μπλόκαραν την επίθεση της αντιπολίτευσης για την καθαίρεση της προέδρου Ρουσέφ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης