Οι Αρχές στη Βραζιλία εντόπισαν ένα νέο παραλλαγμένο στέλεχος του COVID-19 στην πολιτεία του Σάο Πάολο που είναι παρόμοιο με αυτό που εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, ανακοίνωσε την Τετάρτη το κρατικό ινστιτούτο βιοϊατρικής Butantan.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την επομένη της καταγραφής αριθμού ρεκόρ θανάτων, 3.780, σε μια ημέρα, ο πρόεδρος του ινστιτούτου Butantan Ντίμας Κόβας δήλωσε ότι ο ασθενής με το παραλλαγμένο στέλεχος δεν είχε ιστορικό ταξιδιού στη Νότια Αφρική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νοτιοαφρικανικό στέλεχος θορύβησε του ειδικούς δημόσιας υγείας καθώς υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο είναι αποτελεσματικά τα σημερινά εμβόλια για την καταπολέμησή του.

Η Βραζιλία είναι επίσης αντιμέτωπη με τη δική της παραλλαγή, η οποία ονομάζεται P1 και φαίνεται να προκαλεί το ρεκόρ των μολύνσεων.

“Είναι μια παραλλαγή παρόμοια με αυτήν της Νότιας Αφρικής, αν και δεν υπάρχει ιστορικό ταξιδιών ή επαφών με ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική”, είπε ο Κόβας. “Υπάρχει πιθανότητα αυτό να αποτελεί μια εξέλιξη του P1 προς αυτή τη μετάλλαξη στη Νότια Αφρική”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βραζιλία παλεύει επί του παρόντος με τη χειρότερη φάση της επιδημίας της, που είναι η δεύτερη πιο θανατηφόρα μετά αυτήν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αργή διάθεση των εμβολίων και η έλλειψη κοινωνικής αποστασιοποίησης συμβάλλουν στο αυξανόμενο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας, το οποίο ωθεί το εθνικό σύστημα υγείας στα όριά του.

Η Βραζιλία αντιπροσωπεύει σήμερα περίπου το ένα τέταρτο των ημερήσιων θανάτων από τον COVID-19 παγκοσμίως, περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο, ο οποίος δέχθηκε έντονες επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία, υπέγραψε την Τρίτη εκτελεστική εντολή για την εκταμίευση 5,3 δισεκατομμυρίων ρεάλ (918 εκατομμύρια δολάρια) σε νέα δάνεια για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19.

Τα νέα δάνεια θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του συστήματος υγείας της χώρας, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Το υπουργείο Υγείας, το οποίο θα λάβει τη χρηματοδότηση, ανακοίνωσε ότι θα τη χρησιμοποιήσει σε περισσότερες από 2.600 κλινικές δημόσιας υγείας και για την κατασκευή περισσότερων νοσοκομειακών κλινών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης