Η βραζιλιάνικη Δικαιοσύνη καταδίκασε την Τρίτη την εταιρεία-κολοσσό του τομέα των μεταλλείων Vale SA να καλύψει το κόστος όλων των ζημιών που προκάλεσε η θραύση φράγματος τελμάτων στις εγκαταστάσεις της στην Μπρουματζίνιου (νοτιοανατολικά) στις αρχές της χρονιάς, ενώ διατήρησε σε ισχύ τη δέσμευση ποσού ύψους 2,56 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα στοιχεία ενεργητικού του ομίλου, το οποίο προορίζεται για την καταβολή αποζημιώσεων.

Στην ετυμηγορία του, ο Έλτον Πούπου Νογκέρα, ο πρόεδρος δικαστηρίου της Πολιτείας Μίνας Ζεράις, δεν προσδιόρισε το ύψος του συνολικού ποσού το οποίο θα κληθεί να καταβάλει η Vale, εκτιμώντας ότι οι ζημιές που προκάλεσε η καταστροφή, που άφησε πίσω της 270 νεκρούς και αγνοουμένους, είναι ανυπολόγιστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον δικαστικό, «ο υπολογισμός του ύψους [του ποσού] δεν περιορίζεται απλώς στους θανάτους που προκάλεσε το συμβάν αυτό, αφού έβλαψε επίσης το περιβάλλον της τοπικής κοινότητας και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και την οικονομική δραστηριότητα στις περιφέρειες που επλήγησαν».

«Η υπεράσπιση της Vale δεν αρνήθηκε την ευθύνη της για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη θραύση του φράγματος», ενώ έκανε λόγο περί «ευρύτατης μελέτης για να γίνει διάγνωση όλων των συνεπειών της καταστροφής», σύμφωνα με ανακοίνωση του δικαστηρίου.

Όταν επικοινώνησε μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο, ο όμιλος Vale ανέφερε ότι ακόμη ενημερώνεται για την ετυμηγορία του δικαστή και ότι έχει «δεσμευθεί να αποζημιώσει και να στηρίξει τους πληγέντες μετά τη θραύση του φράγματος της Μπρουματζίνιου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δικαστής Πούπου Νογκέρα διέταξε να συνεχιστεί το «πάγωμα» στοιχείων ενεργητικού αξίας 2,56 δισ. ευρώ της Vale, εταιρείας που κατατάσσεται πρώτη στην παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος στον πλανήτη.

Την 25η Ιανουαρίου, η θραύση του φράγματος τελμάτων στην Μπρουματζίνιου προκάλεσε τσουνάμι λάσπης και υπολειμμάτων της επεξεργασίας σιδηρομεταλλεύματος, το οποίο κατάπιε ό,τι βρέθηκε στο πέρασμά του.

Τον Νοέμβριο του 2015, η θραύση άλλου φράγματος, του Σαμάρκο, συνιδιοκτήτριες του οποίου ήταν η Vale και η αγγλοαυστραλιανή BHP, στοίχισε τη ζωή σε 19 ανθρώπους και προκάλεσε κολοσσιαία περιβαλλοντική τραγωδία χωρίς προηγούμενο στη Βραζιλία, στη Μαριάνα, περίπου 150 χλμ. από το Μπέλου Οριζόντσι. Τα λύματα έφθασαν μέχρι τον ωκεανό.

Μετά την τραγωδία στην Μπρουματζίνιου, η Vale ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην κατεδάφιση όλων των φραγμάτων τελμάτων, η δομή των οποίων είναι παρόμοια με εκείνη αυτού που υποχώρησε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης