Χρήση δακρυγόνων έκανε την Κυριακή η βραζιλιάνικη αστυνομία προκειμένου να απωθήσει χιλιάδες διαδηλωτές που συμμετείχαν σε πορεία διαμαρτυρίας για την καθαίρεση της πρώην προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ.

Η χθεσινή ήταν η μεγαλύτερη κινητοποίηση του κύματος διαδηλώσεων εναντίον του νέου προέδρου Μισέλ Τέμερ αφότου ο συντηρητικός δικηγόρος ορκίστηκε την Τετάρτη διάδοχος της Ρουσέφ. Ο Τέμερ θα αντικαταστήσει τη Ρουσέφ στο αξίωμα για το υπόλοιπο της θητείας της, ως τα τέλη του 2018, όταν θα διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση, στην οποία κάλεσαν οργανώσεις και συνδικάτα που πρόσκεινται στο κεντροαριστερό Κόμμα Εργαζομένων (PT) της Ρουσέφ, απαίτησαν να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, φωνάζοντας το σύνθημα «έξω ο Τέμερ».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της κινητοποίησης, 50.000 άνθρωποι συμμετείχαν την πορεία προς μια πλατεία στο δυτικό Σάο Πάολο.

Καθώς η πορεία ολοκληρωνόταν και οι διαδηλωτές κινούνταν προς τις εισόδους του μετρό, αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός και να ξεσπάσουν συγκρούσεις. Η αστυνομία ανέφερε ότι αναγκάστηκε να επέμβει για να εμποδίσει βανδαλισμούς στο τέλος της πορείας.
Μικρότερου μεγέθους κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης του Τέμερ έγιναν την Κυριακή στο Ρίο ντε Ζανέιρο, στην Κουριτσίμπα και άλλες πόλεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τέμερ προσπάθησε να υποβαθμίσει το κύμα των διαδηλώσεων μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Κίνα. «Πρόκειται για μικρές ομάδες, όχι λαϊκά κινήματα κάποιου μεγέθους. Επί του πληθυσμού των 204 εκατομμυρίων Βραζιλιάνων, δεν είναι κάτι αντιπροσωπευτικό» της πλειοψηφίας, είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης