Τα μπαρ και τα εστιατόρια μπορούν να ξανανοίξουν από σήμερα στο Ρίο ντε Τζανέιρο όπου οι παραλίες παραμένουν επισήμως κλειστές, ανακοίνωσε η δημοτική αρχή, ακόμα κι αν η πανδημία του νέου κορωνοϊού συνεχίζει να κλονίζει τόσο την πόλη όσο και ολόκληρη τη Βραζιλία.

Όλες οι «μη αναγκαίες» εμπορικές δραστηριότητες είχαν ανασταλεί στις 26 Μαρτίου, όταν η δημοτική αρχή της πόλης των 6,7 εκατομμυρίων κατοίκων κήρυξε μια ολόκληρη εβδομάδα αργίας, προκειμένου να αποφύγει τις μετακινήσεις του πληθυσμού. Τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και άλλα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης παρέμειναν ανοικτά. Τα εστιατόρια δεν μπορούσαν να λειτουργούν παρά με διανομές ή take away.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και το Ρίο κατέγραψε αυτήν την εβδομάδα κατά μέσο όρο 100 ημερήσιους θανάτους από Covid-19, ο αριθμός των επισκέψεων στα επείγοντα άρχισε να μειώνεται λίγο, γεγονός που, όπως ελπίζουν οι Αρχές, αναμένεται να μεταφραστεί από την πτώση των νοσηλειών και των θανάτων τις επόμενες εβδομάδες.

«Ιδού η απάντηση σε εκείνους που πιστεύουν πως οι περιορισμοί δεν εξυπηρετούν σε τίποτα», δήλωσε ο δήμαρχος Εντουάρντο Πάες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα μπορούν να λειτουργήσουν έως τις 21.00 το βράδυ και τα εμπορικά καταστήματα, οι κινηματογράφοι ή τα μουσεία θα μπορούν να ξαναλειτουργήσουν υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τουριστικά αξιοθέατα του Ρίου, όπως το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή θα μπορούν να υποδέχονται εκ νέου επισκέπτες.

Στις μήκους χιλιομέτρων παραλίες της πόλης, θα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα πλανόδιων πωλητών και μονάχα η ατομική άσκηση θα επιτρέπεται. Εντούτοις, στην πραγματικότητα, πολλοί συνεχίζουν να κάνουν ηλιοθεραπεία, παρά την απαγόρευσή της, ιδίως το Σαββατοκύριακο.

«Δεν μπορούμε να διατάξουμε αυστηρή καραντίνα», συνέχισε ο δήμαρχος, «όμως δεν είναι η στιγμή να χαλαρώσουμε. Το Ρίο δεν έχει ξαναβρεί την κανονική ζωή του».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης