H κοινωνία των πολιτών στη Βραζιλία κινητοποιείται ολοένα και περισσότερο μέσω διαδικτυακών αιτήσεων «υπέρ της δημοκρατίας», απαντώντας με αυτό τον τρόπο στα αιτήματα «στρατιωτικής παρέμβασης» που κάνουν οι υποστηρικτές του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Η πόλωση στη χώρα έχει οξυνθεί με τη συζήτηση για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς ο Μπολσονάρου αμφισβητεί τα περιοριστικά μέτρα που έχουν υιοθετήσει οι κυβερνήτες των πολιτειών στο όνομα της διατήρησης των θέσεων εργασίας, παρόλο που τα νέα κρούσματα βρίσκονται σε ανοδική πορεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ώρα που στο διαδίκτυο αυξάνονται οι αιτήσεις κατά της κυβέρνησης, «αντιφασιστικές» διαδηλώσεις πραγματοποιούνται όλο και συχνότερα στους δρόμους, κυρίως έπειτα από πρωτοβουλία υποστηρικτών ποδοσφαιρικών ομάδων.

Μεταξύ αυτών που έχουν υπογράψει τις διαδικτυακές αιτήσεις είναι προσωπικότητες της αριστεράς και της κεντροδεξιάς, καλλιτέχνες, δικαστικοί και επιστήμονες.

Τη διαδικτυακή αίτηση «Estamos Juntos» (Είμαστε Μαζί) έχουν ήδη υπογράψει περισσότεροι από 276.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους ο κεντροδεξιός πρώην πρόεδρος Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο, ο συγγραφέας Πάολο Κοέλιο και ο Φερνάντο Αντάτζ, ο υποψήφιος του Κόμματος των Εργατών στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λένε ότι εκπροσωπούν «την πλειοψηφία των Βραζιλιάνων που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας των εξουσιών» και ζητούν από τους αξιωματούχους να αντιμετωπίσουν «την καταστροφική υγειονομική, πολιτική και οικονομική κρίση» στη χώρα.

Η αίτηση #Somos70porcento (Είμαστε το 70%) ξεκίνησε από τον οικονομολόγο και συγγραφέα Εντουάρντο Μορέιρα και βασίζεται στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το 70% των Βραζιλιάνων θεωρεί την κυβέρνηση Μπολσονάρου «πολύ κακή», «κακή» ή «απλώς ανεκτή».

«Είναι κρίσιμο εμείς, το 70%, που τασσόμαστε κατά αυτής της αντιδημοκρατικής κυβέρνησης να μην αισθανόμαστε σαν να είμαστε η μειοψηφία» υπογράμμισε ο Μορέιρα.

Basta!: Αυτή τη διαδικτυακή αίτηση έχουν υπογράψει περισσότεροι από 600 δικηγόροι και νομικοί. Σε αυτή επισημαίνουν ότι «η Βραζιλία, ο λαός της και οι θεσμοί της δεν μπορούν να συνεχίσουν να δέχονται επιθέσεις» από τον πρόεδρο, «ο οποίος επιφέρει πλήγμα στη δικαστική και νομοθετική εξουσία, στο κράτος δικαίου και στην υγεία των Βραζιλιάνων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης