Μετάδοση του France 2 που επικρίθηκε ως «fake news» κατόρθωσε να πάρει βραβείο. Πρόκειται για τη μετάδοση που, όπως υποστήριξαν οι τηλεπαρουσιαστές του καναλιού France 2, έδειχνε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σε «κυνήγι τίγρεων».

Το βραβείο «Bobards d’Or» (Χρυσή Απάτη) απονεμήθηκε στην παραδοσιακή τελετή που γίνεται κάθε χρόνο για μερικά από τα πιο γελοία, ψεύτικα ειδησεογραφικά δελτία της προηγούμενης χρονιάς που οργανώνει το Ίδρυμα δεξαμενών σκέψης «Polemia» στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την ψεύτικη αυτή μετάδοση του Αυγούστου 2018 που περιέγραφε τις «εξωφρενικές συνήθειες των διακοπών των ηγετών» απονεμήθηκε το «Χρυσό Πινόκιο».

Τα χρυσά αγαλματίδια -στο πρότυπο των Όσκαρ- απεικονίζουν στην περίπτωση των «bobards» τον Πινόκιο με τη μύτη του να έχει μεγαλώσει από το ψέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αλήθεια όμως ήταν διαφορετική, αλλά η εικόνα πραγματική. Ο πρόεδρος Πούτιν συμμετείχε σε πρόγραμμα για τη διάσωση των τίγρεων και έκανε ακριβώς το αντίθετο από το να έχει σκοτώσει το ζώο:

Παρίστατο και βοηθούσε στην τοποθέτηση κολάρου με GPS για την παρακολούθηση του ζώου.

Έπειτα από παρέμβαση του RT France, ο τηλεοπτικός σταθμός France 2 αφαίρεσε το βίντεο και από την ιστοσελίδα του. Κάτι που δεν είχε κάνει παρά τις διαμαρτυρίες που είχαν εκφράσει με μηνύματα και τηλεφωνήματα πολλοί τηλεθεατές του σταθμού.

Η Fiorina Lignier

Στους κριτές για την απονομή του βραβείου «Διεθνής Απάτη» είχε προσκληθεί και η Fiorina Lignier,
η οποία είχε χάσει το ένα μάτι της από αστυνομική χειροβομβίδα αερίου σε διαδήλωση και ήταν μία από εκείνες που είχαν διαμαρτυρηθεί για τη μετάδοση της ψευδούς είδησης.

Από τις 15 αρχικές υποψηφιότητες που είχαν επιλεγεί με ηλεκτρονική ψηφοφορία, οι κριτές επέλεξαν τελικά τρεις. Ο νικητής της διεθνούς «χρυσής φάρσας», σύμφωνα με το πνεύμα της εποχής, ήταν η ιστορία που συνδέεται με τη Ρωσία – αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση η Μόσχα δεν κατηγορήθηκε για τη δημιουργία ψεύτικων ειδήσεων, αλλά ως το θύμα.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης