Οι διαδηλωτές κλιμάκωσαν το βράδυ της Παρασκευής την πίεση στην κυβέρνηση της Βουλγαρίας, στήνοντας μεγαλύτερους καταυλισμούς με τέντες κι εκτοξεύοντας αυγά και ντομάτες στα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα Σόφια.

Εδώ κι έναν μήνα, οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ. Οι διαδηλωτές, που έχουν τη στήριξη των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών και του προέδρου της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση είναι διεφθαρμένη κι έχει δεσμούς με ολιγάρχες. Η κυβέρνηση, συνασπισμός εθνικιστών και συντηρητικών, στην εξουσία από το 2017, επιμένει ότι δεν θα παραιτηθεί «υπό την πίεση διαδηλώσεων στους δρόμους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους με νέους καταυλισμούς, πάγκους και κάδους απορριμμάτων, σε τρεις σημαντικές διασταυρώσεις που είχαν ανοίξει οι αστυνομικοί.

Χθες απομακρύνθηκαν πάνω από 20 σκηνές από τρεις βασικές διασταυρώσεις στη Σόφια, οι οποίες στήθηκαν πριν από μια εβδομάδα χωρίς άδεια προκειμένου να παρεμποδιστεί η κυκλοφορία, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η αστυνομία αντέδρασε μετά τα παράπονα εκατοντάδων πολιτών ότι δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ιδιωτικά ή δημόσια μέσα μεταφοράς. «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε νέα μπλόκα σε διασταυρώσεις», δήλωσε ο Τόνι Τοντόροφ, υπαρχηγός της αστυνομίας. Δώδεκα διαδηλωτές συνελήφθησαν στη Σόφια, ενώ τους επιβλήθηκε και πρόστιμο. Μετά την απομάκρυνση των σκηνών, μια οργάνωση εξήγγειλε νέες διαδηλώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αστυνομία απομάκρυνε αντίστοιχα μπλόκα στην παραθαλάσσια πόλη Βάρνα και στο Πλόβντιβ, ενώ αποκατέστησε την κυκλοφορία σε αυτοκινητόδρομο στο νότιο τμήμα της χώρας. «Εάν (η αστυνομία) εκκενώσει (τους καταυλισμούς), θα τους στήσουμε πάλι», δήλωσε διαδηλωτής στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό bTV στη Σόφια. «Παίζουμε τη γάτα με το ποντίκι», πρόσθεσε άλλος.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης