Βουλγαρία: Άρση της καραντίνας για τους επισκέπτες από χώρες της ΕΕ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020, 12:27
Βουλγαρία: Άρση της καραντίνας για τους επισκέπτες από χώρες της ΕΕ

Η Βουλγαρία σχεδιάζει να άρει από την 1η Ιουνίου την υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών για τους ταξιδιώτες από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όχι από εκείνες με τα μεγαλύτερα ξεσπάσματα της επιδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος υγειονομικός αξιωματούχος.

Η καραντίνα θα εξακολουθήσει να είναι υποχρεωτική για τους ταξιδιώτες από τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Μάλτα, ανέφερε ο αξιωματούχος, καθώς και από τη Βρετανία, που βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ.

Ο Άνγκελ Κούντσεφ, επικεφαλής υγειονομικός επιθεωρητής της χώρας, δήλωσε πως η ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση του ιού πρότεινε στην κυβέρνηση να άρει την καραντίνα από την 1η Ιουνίου. Ο υπουργός Υγείας θα πρέπει τώρα να εγκρίνει το σχέδιο.

Η απαγόρευση εισόδου σε επισκέπτες άλλων χωρών εκτός ΕΕ θα παραμείνει σε ισχύ.

Η Βουλγαρία χαλάρωσε το μεγαλύτερο μέρος των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε τον Μάρτιο προκειμένου να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, επιτρέποντας την επαναλειτουργία εστιατορίων, καφέ, γυμναστηρίων και θεάτρων και αίροντας την απαγόρευση για τις μετακινήσεις από πόλη σε πόλη.

Την περασμένη εβδομάδα ήρε την απαγόρευση εισόδου πολιτών από άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά επέβαλε καραντίνα 14 ημερών. Επιτρέποντας την είσοδο σε επισκέπτες από άλλες χώρες της ΕΕ σκοπεύει να αποκαταστήσει το εμπόριο και να ενισχύσει τον θερινό τουρισμό στα θέρετρά της στη Μαύρη Θάλασσα, που επλήγησαν σκληρά από το lockdown.

«Σχεδιάζουμε να άρουμε την υποχρεωτική καραντίνα για τους Βούλγαρους που επιστρέφουν από το εξωτερικό και για ταξιδιώτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία» διευκρίνισε ο Κούντσεφ στους δημοσιογράφους.

«Θα την κρατήσουμε για τις οκτώ χώρες της ΕΕ (σ.σ. επτά χώρες της ΕΕ και η Βρετανία) που έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες» σημείωσε.

Η βαλκανική χώρα των επτά εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε οκτώ νέα κρούσματα του κορωνοϊού σήμερα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων μολύνσεων σε 2.475, περιλαμβανομένων 136 θανάτων - ένα πολύ χαμηλότερο ποσοστό από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο Κούντσεφ είπε πως 1.016 άνθρωποι έχουν αναρρώσει από τον ιό.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020, 12:39