Οι βοσνιακές αρχές συνέλαβαν τον Τούρκο διευθυντή ξένου σχολείου, απόφαση που καταδίκασαν την Πέμπτη ο δικηγόρος του και πολιτικά κόμματα, καταγγέλλοντας ανάμιξη του προέδρου της Τουρκίας στην υπόθεση.

Ο Φατίχ Κέσκιν συνελήφθη την Τρίτη και μετήχθη σε κέντρο κράτησης κοντά στο Σαράγεβο «διότι, υποτίθεται, αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια τάξη στη Βοσνία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνήγορός του Νεντίμ Αντέμοβιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κέσκιν, που κατοικεί και εργάζεται στη Βοσνία εδώ και δεκαπέντε χρόνια, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, είναι διευθυντής σχολείου στην Μπίχατς, στη βορειοδυτική Βοσνία. Το εκπαιδευτικό ίδρυμα που διευθύνει ανήκει στο δίκτυο Richmond Park Schools, το οποίο δημιούργησε βρετανική εταιρεία και λειτουργεί στη Βοσνία πάνω από δέκα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία κι ένα πανεπιστήμιο στο Σαράγεβο.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της υπηρεσίας αλλοδαπών, πάντως ο διευθυντής της Σλόμπονταν Ούιτς επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Klix ότι ο Φατίχ Κέσκιν τέθηκε υπό κράτηση.

«Έχουμε στη διάθεσή μας αποδεικτικά στοιχεία (…) τα οποία θα επαληθεύσουμε. Εμπλέκονται και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας. Δεν είναι απλό» το ζήτημα, ανέφερε ο Ούιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Αντέμοβιτς, η άδεια παραμονής του Κέσκιν ακυρώθηκε και του ειπώθηκε πως υποχρεούται να εγκαταλείψει τη χώρα, πράγμα το οποίο αρνείται να κάνει.

Ο ποινικολόγος αμφισβητεί ότι ο εντολέας του εγείρει την παραμικρή απειλή για την εθνική ασφάλεια της Βοσνίας και κατέθεσε προσφυγή στη δικαιοσύνη εναντίον της ακύρωσης της άδειας παραμονής και εργασίας που του είχε χορηγηθεί.

«Θεωρώ πως η υπόθεση αυτή αποτελεί μέρος πολιτικού διωγμού», είπε ο Αντέμοβιτς, αναφερόμενος σε αρκετούς παρόμοιους φακέλους που άνοιξαν έπειτα από την επίσκεψη που έκανε τον Ιούλιο στο Σαράγεβο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τότε ο Μίλοραντ Ντόντικ, που εκπροσωπεί τη σερβική κοινότητα στη βοσνιακή συλλογική προεδρία, είχε αποκαλύψει πως ο Ερντογάν απαίτησε από τις βοσνιακές αρχές να απελαθούν στην Τουρκία πολλοί τούρκοι υπήκοοι που βαρύνουν υποψίες για δεσμούς με την οργάνωση την οποία η Άγκυρα κατηγορεί πως βρισκόταν πίσω από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016.

Έκτοτε, σύμφωνα με τον δικηγόρο Αντέμοβιτς, οι βοσνιακές αρχές έχουν ακυρώσει τις άδειες παραμονής άλλων επτά Τούρκων, όλων τους εκπαιδευτικών, οι οποίοι κατά την Άγκυρα έχουν δεσμούς με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε ορκισμένο εχθρό του τούρκου προέδρου.

Τη σύλληψη του Φατίχ Κέσκιν κατήγγειλε το Naša Stranka («Το κόμμα μας»), παράταξη της αριστεράς της Βοσνίας, που κατήγγειλε πως η απόφαση να τεθεί υπό κράτηση ο εκπαιδευτικός ήταν «πολιτική» και «διατάχθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο».

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP, αντιπολίτευση) κατήγγειλε σε ακόμη οξύτερο τόνο ότι «η απαγωγή του καθηγητή Κέσκιν είναι πράξη με στόχο να ενταλλαχθεί τρόμος (…) που υπαγορεύθηκε από το εξωτερικό».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης