Η σημαία και τα σύμβολα της οργάνωσης “Ισλαμικό Κράτος” (ISIS) που είχαν τοποθετηθεί σε σπίτι στο χωριό Γκόρνια Μάοτσα, στο βορειανατολικό τμήμα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης απομακρύνθηκαν προτού φθάσουν στην περιοχή αστυνομικές δυνάμεις για να ερευνήσουν το περιστατικό.

“Στη διάρκεια των ερευνών στο χωριό Γκόρνια Μάοτσα δεν εντοπίστηκαν σημαία και σύμβολα της οργάνωσης “Ισλαμικό Κράτος” και για τα αποτελέσματα της σημερινής επιχείρησης ενημερώθηκε η εισαγγελία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης” αναφέρεται σε σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε η Κρατική Υπηρεσία Έρευνας και Προστασίας (SIPA).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα σήμερα εκπρόσωπος της SIPA επιβεβαίωσε ότι ερευνητές της μαζί με αστυνομικές δυνάμεις της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και του καντονιού της Τούζλας έκαναν έρευνες στο χωριό, μετά τη μετάδοση από τοπικά ΜΜΕ της είδησης ότι τοποθετήθηκαν σημαία και άλλα σύμβολα της οργάνωσης “Ισλαμικό Κράτος” σε σπίτι του χωριού, που θεωρείται προπύργιο ακραίων ισλαμιστών στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Βοσνίας πρόβαλαν επίσης φωτογραφίες του σπιτιού με τη σημαία της ISIS.

H SIPA ανακοίνωσε ότι “σε συντονισμό με την εισαγγελία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης θα συνεχίσει τις ενέργειες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης”.

Η εφημερίδα “Ντέβνι Άβαζ” σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοσή της αναφέρει ότι δημοσιογράφοι της πήγαν στη διάρκεια της μέρας στο χωριό Γκόρνια Μάοτσα και συνομίλησαν με τον Έντις Μπόσνιτς μέλος της κοινότητας των ουαχαμπιτών που ζει εκεί, ο οποίος τόνισε ότι η κοινότητα δεν έχει καμία σχέση με την τοποθέτηση της σημαίας της ISIS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μπόσνιτς σημείωσε ότι τα σύμβολα τοποθετήθηκαν σε ένα εγκαταλειμμένο σπίτι από δύο άνδρες που ζούσαν κάποτε εκεί, αλλά εδώ και πολύ καιρό δεν μένουν στο χωριό.

Κάτοικοι του χωριού ανέφεραν ότι είναι άδεια τα περισσότερα σπίτια του, αλλά τόνισαν ότι δεν είναι γνωστό πού έχουν μετακομίσει οι ιδιοκτήτες τους.

Το χωριό Γκόρνια Μάοτσα που εδαφικά ανήκει στην περιφέρεια Μπρτσκο και διοικητικά στο καντόνι της Τούζλας εδώ και μία δεκαετία αποτελεί στόχο ερευνών της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών καθώς υπάρχουν υποψίες ότι κάτοικοί του συνδέονται με την τρομοκρατία.

Τα ΜΜΕ της Βοσνίας συνέδεσαν το περιστατικό της τοποθέτησης της σημαίας της ISIS με το γεγονός ότι την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει η δίκη του άτυπου αρχηγού του κινήματος των ουαχαμπιτών, Χουσεϊν Μπόσνιτς, γνωστού ως Μπιλάλ, ο οποίος κατηγορείται ότι προέτρεψε μέλη της κοινότητας να ενταχθούν σε τρομοκρατικές οργανώσεις και να φύγουν για να πολεμήσουν στο πλευρό τρομοκρατών στο Ιράκ και στη Συρία.

Ο Χουσεϊν Μπόσνιτς διέμενε συχνά στο χωριό Γκόρνια Μάοτσα και μετά την αναχώρηση του Νουσέρτ Ιμάμοβιτς στη Συρία ανέλαβε καθήκοντα ηγέτη του κινήματος των ουχαμπιτών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης