Μία αναβάθμιση στο σύστημα πυραύλων Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς και μία συμβατική κεφαλή σε έναν κατευθυνόμενο πύραυλο εδάφους-εδάφους, δοκίμασε η Βόρεια Κορέα την Τρίτη και την Πέμπτη αντίστοιχα, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Πιονγκγιάνγκ (KCNA).

Η Βόρεια Κορέα είχε να προχωρήσει σε αντίστοιχες οπλικές δοκιμές μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από το 2019, όταν είχε καταλήξει σε αποτυχία η συνάντηση κορυφής του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο Ανόι του Βιετνάμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκτοτε, οι διαπραγματεύσεις της Πιονγκγιάνγκ και της Ουάσινγκτον βρίσκονται σε μηδενικό σημείο, ενώ οι διεθνείς οικονομικές κυρώσεις και το κλείσιμο των συνόρων για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη Βόρεια Κορέα έχουν γονατίσει την οικονομία της.

Από την άνοδο στην εξουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν, πριν από δέκα χρόνια, η Πιονγκγιάνγκ έχει σημειώσει ταχεία πρόοδο σε ό,τι αφορά το πεδίο της στρατιωτικής τεχνολογίας, με τίμημα τις ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα.

Παρά την περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ο Κιμ ξεκαθάρισε τον Δεκέμβριο πως σκοπεύει να συνεχίσει την ενίσχυση των δυνατοτήτων των βορειοκορεάτικων ένοπλων δυνάμεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη εβδομάδα, η Πιονγκγιάνγκ άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να ξαναρχίσει τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, τις οποίες είχε αναστείλει από το 2017.

Οι αλλεπάλληλες οπλικές δοκιμές σημειώνονται σε μία ιδιαίτερα λεπτή συγκυρία για την περιοχή. Ο μοναδικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας με κύρος σε διεθνές επίπεδο, η Κίνα, ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Φεβρουάριο. Παράλληλα  η Νότια Κορέα ετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου.

Η σειρά εκτοξεύσεων πυροδότησε ανακοινώσεις καταδίκης από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, καθώς και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης