Ο Ερυθρός Σταυρός απηύθυνε επείγουσα έκκληση την Πέμπτη για εξαίρεση από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Βόρειας Κορέας ώστε να βοηθηθεί να αποτρέψει ένα ξέσπασμα του κορωνοϊού, έπειτα από μια επιδημία στη γειτονική Κίνα.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό και κιτ ελέγχου, είδη που είναι ζωτικής σημασίας για να προετοιμαστούμε για ενδεχόμενο ξέσπασμα», δήλωσε ο Ξαβιέρ Καστεγιάνος, διευθυντής Ασίας-Ειρηνικού της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια εξαίρεση προκειμένου να επιτραπούν τα τραπεζικά εμβάσματα προς το γραφείο της IFRC στη Βόρεια Κορέα είναι «απαραίτητη ως παρέμβαση για τη σωτηρία ζωών» πρόσθεσε. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος τρόπος για ανθρωπιστική παρέμβαση και πρέπει να δράσουμε τώρα».

Οι διεθνείς κυρώσεις απαγορεύουν ένα μεγάλο εύρος επιχειρηματικών, εμπορικών και άλλων συναλλαγών με τη Βόρεια Κορέα. Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν λόγω των προγραμμάτων πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της χώρας, τα οποία αναπτύχθηκαν παραβιάζοντας ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει επιβεβαιώσει οποιαδήποτε κρούσματα του νέου κορωνοϊού, όμως κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν πως η κυβέρνηση παρατείνει στις 30 ημέρες την περίοδο καραντίνας για τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα και όλοι οι κυβερνητικοί θεσμοί, όπως και οι ξένοι που ζουν στη χώρα, αναμένεται να συμμορφωθούν «χωρίς όρους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη μία από τις πιο απομονωμένες χώρες στον κόσμο, η Βόρεια Κορέα έχει σταματήσει τις αεροπορικές πτήσεις και τη σιδηροδρομική σύνδεση με τους γείτονές της, έχει θεσπίσει υποχρεωτική καραντίνα εβδομάδων για τους ξένους που έφθασαν πρόσφατα στη χώρα, ανέστειλε τον διεθνή τουρισμό και επέβαλε σχεδόν πλήρη αποκλεισμό των διασυνοριακών ταξιδιών.

Ορισμένα ΜΜΕ της Νότιας Κορέας έκαναν λόγο για πολλαπλά κρούσματα και ενδεχόμενους θανάτους από τον ιό στη Βόρεια Κορέα, όμως αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με έδρα την Πιονγκγιάνγκ δήλωσαν στο ραδιοσταθμό Φωνή της Αμερικής ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τυχόν επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο Ερυθρός Σταυρός της Βόρειας Κορέας έχει αναπτυχθεί σε περιοχές σε όλη τη χώρα προκειμένου να διεξαγάγει εκστρατείες δημόσιας εκπαίδευσης και να επιβλέψει ανθρώπους με πιθανά συμπτώματα.

«Πραγματοποιούν ενημερωτικές δραστηριότητες σε διάφορες μορφές και με διάφορες μεθόδους σε δημόσια μέρη προκειμένου να εισαγάγουν κοινή ιατρική γνώση για την επιδημία και να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αναπτύξουν περισσότερο ευγενικά ηθικά γνωρίσματα βοήθειας και καθοδήγησης μεταξύ τους», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Σύμφωνα με την IFRC, το παράρτημά της στη Βόρεια Κορέα έχει κινητοποιήσει 500 εθελοντές και είναι ο μοναδικός οργανισμός αρωγής που έχει πρόσβαση στις τέσσερις επαρχίες που βρίσκονται πιο κοντά στα σύνορα με την Κίνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης