Ακόμα μια ευρεία και αποτρόπαια επίθεση επιχείρησε το Ισλαμικό Χαλιφάτο, αλλά απετράπη από τις ιρακινές δυνάμεις, που εντόπισαν και εξουδετέρωσαν 18 κούκλες παγιδευμένες με εκρηκτικά σε προάστιο της Βαγδάτης. Στόχος της επίθεσης προορίζονταν να γίνουν σιίτες προσκυνητές, καθώς οι κούκλες θα αποτελούσαν δόλωμα για τα παιδιά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σχέδιο του Χαλιφάτου ήταν να σκορπίσει τις κούκλες κατά μήκος του δρόμου που ενώνει την ιρακινή πρωτεύουσα με την Καρμπάλα στη διάρκεια του ετήσιου προσκυνήματος του Αρμπαΐν, μεγάλης σιιτικής γιορτής στη μνήμη του ιμάμη Χουσεΐν ιμπν Αλί, εγγονού του Μωάμεθ.

Εκατομμύρια σιίτες από δεκάδες χώρες μεταβαίνουν κάθε χρόνο στην Καρμπάλα γι’ αυτόν τον σκοπό – το 2013 μάλιστα ανήλθαν σε 20 εκατομμύρια. 

Όλες οι παγιδευμένες κούκλες εντοπίστηκαν σε προάστιο της βορειοανατολικής Βαγδάτης, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέιτ KUNA. Οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να αναφέρουν οποιοδήποτε ύποπτο αντικείμενο.

​Το σχέδιο του Χαλιφάτου ήταν να σκορπίσει τις κούκλες κατά μήκος του δρόμου που ενώνει την ιρακινή πρωτεύουσα με την Καρμπάλα στη διάρκεια του ετήσιου προσκυνήματοςΟι αρχές πολλών χωρών καταβάλλουν πλέον έντονες προσπάθειες να αποτρέψουν τρομοκρατικές ενέργειες του Ισλαμικού Χαλιφάτου, μετά την κλιμάκωση των επιθέσεών του ανά τον κόσμο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Κουβέιτ ξεσκέπασε έναν διεθνή πυρήνα που προμήθευε το Χαλιφάτο με όπλα αγορασμένα από την Ουκρανία, καθώς και με χρήματα και νέους μαχητές. Έξι μέλη του πυρήνα συνελήφθησαν, τέσσερα άλλα όμως, μεταξύ τους δύο Αυστραλοί λιβανεζικής καταγωγής, καταζητούνται στο εξωτερικό.

Εν τω μεταξύ, το βόρειο και το δυτικό Ιράκ πνίγεται στη βία, καθώς οι μαχητές του Χαλιφάτου προσπαθούν να καταλάβουν περισσότερα εδάφη. Σε αυτό το πλαίσιο, η τρομοκρατική οργάνωση καταφεύγει σε βιαιοπραγίες εναντίον διαφόρων κοινοτήτων, σιιτών, σουνιτών, Κούρδων, χριστιανών και άλλων.

Μετά την τρομοκρατική επίθεση της 12ης Νοεμβρίου στη Βηρυτό

Οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί και στην ίδια την ιρακινή πρωτεύουσα, όπου στις 13 Νοεμβρίου, λίγο πριν ή μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι και στη Βηρυτό, 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε επίσης το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Πηγές: RT, International Business Times, Guardian, AP
Επιμέλεια: Βάννα Μπρούσαλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης