Την αποκάλυψη – βόμβα ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας προτιμούσε μια γρήγορη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία με νίκη της Ρωσίας ώστε να αποφευχθεί μια μακρά και μαζική σύγκρουση έκανε ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

Μιλώντας στο CNN Portugal, ο Τζόνσον πρόσθεσε ότι τόσο η Γαλλία όσο και η Ιταλία ήταν πολύ επιφυλακτικές όσον αφορά την στήριξη στο Κίεβο. «Ήταν ένα τεράστιο σοκ … μπορούσαμε να δούμε τις τακτικές ομάδες των ρωσικών ταγμάτων να συγκεντρώνονται, αλλά οι χώρες είχαν πολύ διαφορετικές προοπτικές», δήλωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στα οικονομικά επιχειρήματα που επικαλέστηκε το Βερολίνο για την αρχική στάση του στον πόλεμο, τα οποία σχετίζονταν με την εξάρτηση του από την ρωσική ενέργεια, ο Μπόρις Τζόνσον επισήμανε ότι «η γερμανική άποψη έλεγε ότι αν επρόκειτο να συμβεί η εισβολή, κάτι που θα ήταν καταστροφικό, τότε θα ήταν καλύτερα να τελειώσει γρήγορα το όλο θέμα» και πρόσθεσε: «Δεν θα μπορούσα να το υποστηρίξω αυτό, πίστευα ότι ήταν ένας καταστροφικός τρόπος. Αλλά μπορώ να καταλάβω γιατί σκέφτηκαν και ένιωσαν έτσι».

Για την στάση της Γαλλίας και του Εμανουέλ Μακρόν, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η χώρα αρνείτο να πιστέψει ότι η Ρωσία θα εισέβαλλε στην Ουκρανία. Επέκρινε επίσης την αρχική αντίδραση της Ιταλίας. Είπε συγκεκριμένα ότι η κυβέρνησή Ντράγκι «κάποια στιγμή έλεγε απλώς ότι δεν θα ήταν σε θέση να υποστηρίξει τη θέση που παίρναμε», δεδομένης της τεράστιας εξάρτησής της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Ο Τζόνσον συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι μόλις η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της, οι στάσεις σε όλη την Ευρώπη άλλαξαν γρήγορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό που συνέβη ήταν ότι όλοι – Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, ο Τζο Μπάιντεν – είδαν ότι δεν υπήρχε απλώς καμία επιλογή. Διότι δεν μπορούσες να διαπραγματευτείς με αυτόν τον τύπο. Αυτό είναι το σημείο-κλειδί», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι έκτοτε «η ΕΕ τα πήγε περίφημα» στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία. «Μετά από όλες τις ανησυχίες μου … αποτίω φόρο τιμής στον τρόπο με τον οποίο ενήργησε η ΕΕ. Υπήρξαν ενωμένοι. Οι κυρώσεις ήταν σκληρές» κατέληξε ο Τζόνσον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης