Προηγείται έναντι του κυριότερου αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, του κεντρώου Κάρλος Μέσα, ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες. Με την καταμέτρηση των ψήφων να φτάνει το 98% μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ο Έβο Μοράλες προηγείται με 10 μονάδες και εξασφαλίζει το 46,76% των ψήφων, με αποτέλεσμα να μη διεξαχθεί δεύτερος γύρος εκλογών.

Την Τετάρτη η χώρα των Άνδεων παρέλυσε, καθώς οργανώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν σε γενική απεργία και μαζικές κινητοποιήσεις κατηγορώντας την κυβέρνηση του Μοράλες ότι νοθεύει το αποτέλεσμα. Ο Μοράλες, ο πρώτος αυτόχθονας πρόεδρος της Βολιβίας, που κυβερνά σχεδόν 14 χρόνια, κατηγόρησε με τη σειρά του την αντιπολίτευση ότι θέλει να προχωρήσει σε πραξικόπημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και δυνάμεις επιβολής της τάξης σημειώθηκαν το βράδυ στη Λα Πας και αλλού, ενώ πυρπολήθηκαν τα κτήρια της εκλογικής επιτροπής στη Σάντα Κρους (ανατολικά), προπύργιο της αντιπολίτευσης και ατμομηχανή της οικονομίας, και στην Μπένι (βόρεια). Άλλα τρία κτήρια της εκλογικής επιτροπής έχουν γίνει στόχος εμπρηστικών επιθέσεων από την Κυριακή.

«Η Βολιβία δεν είναι Βενεζουέλα» έγραφε ένα σύνθημα σε τοίχο στη Σάντα Κρους, όπου άρχισε η απεργία το βράδυ της Τρίτης. Ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές του Μοράλες και του Μέσα και υπήρξαν δύο τραυματίες.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) έκρινε χθες πως ο Μοράλες δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κέρδισε καθαρά, ακόμα και αν εξασφαλίσει διαφορά 10 μονάδων, και ότι η «καλύτερη λύση» θα ήταν να διεξαχθεί δεύτερος γύρος. Αποδέχθηκε την πρόσκληση της διπλωματίας της Βολιβίας να στείλει τεχνική αποστολή για να επαληθεύσει την καταμέτρηση. Διάφορες ξένες κυβερνήσεις, όπως αυτές των ΗΠΑ και της Βραζιλίας, καθώς και η Ε.Ε. εκφράζουν αμφιβολίες για την αξιοπιστία της διαδικασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης