Ο αντιπρόεδρος της εκλογικής επιτροπής -του Ανώτατου Εκλογοδικείου (Tribunal Supremo Electoral, TSE) – που βρίσκεται στην καρδιά της πολεμικής στη Βολιβία για την καταμέτρηση των ψήφων των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, υπέβαλε την Τρίτη την παραίτησή του, επικρίνοντας τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός αυτός χειρίστηκε το ζήτημα σε επιστολή του.

Ο Αντόνιο Κόστας εξήγησε πως παραιτείται εξαιτίας της «ατυχούς απόφασης του Ανώτατου Εκλογοδικείου να αναστείλει τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων μέσω του συστήματος μετάδοσης προκαταρκτικών εκλογικών αποτελεσμάτων, του λεγόμενου TREP».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιστολή του δικαστικού απευθύνεται στον αντιπρόεδρο Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, που είναι επίσης πρόεδρος του Κογκρέσου και αρμόδιος για τον διορισμό των έξι μελών του TSE.

Τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της Κυριακής υπεδείκνυαν ότι η Βολιβία θα όδευε σε δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, τη 15η Δεκεμβρίου, όμως 24 ώρες αργότερα δόθηκαν στη δημοσιότητα νεότερα αποτελέσματα, που αναδεικνύουν νικητή τον πρόεδρο Έβο Μοράλες από τον πρώτο γύρο. Από την Κυριακή, η διαδικασία της καταμέτρησης επικρίνεται έντονα από την αντιπολίτευση, η οποία καταγγέλλει «νοθεία», από ξένες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς. Τα οριστικά αποτελέσματα εξακολουθούν να μην έχουν ανακοινωθεί.

Ο Αντόνιο Κόστας ανέφερε ότι ο τρόπος που χειρίστηκε ο θεσμός την καταμέτρηση έθεσε υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία «ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας» και προκάλεσε «αχρείαστη κοινωνική αναταραχή». «Πρώτα η Βολιβία» πρόσθεσε, πριν υπογράψει την επιστολή παραίτησής του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η είδηση της παραίτησής του καταγράφηκε ενώ τα επεισόδια και οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα και παραμένει άγνωστο ακόμη εάν θα χρειαστεί ή όχι δεύτερος γύρος με τη συμμετοχή του Μοράλες και του δεύτερου επικρατέστερου υποψηφίου, του κεντρώου Κάρλος Μέσα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης