Η πρέσβειρα του Μεξικού στη Βολιβία, Μαρία Τερέσα Μερκάδο, έφυγε την Τρίτη από τη χώρα αυτή, μία ημέρα μετά την απόφαση της μεταβατικής κυβέρνησης της Λα Πας που την κατηγορεί ότι συμμετείχε σε ένα σχέδιο για τη διαφυγή ενός καταζητούμενου συνεργάτη του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες.

«Η πρέσβειρα έφυγε από τη χώρα μας», ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Βολιβίας, Αντόνιο Μοντέρο. «Δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο, όλα έγιναν ομαλά», πρόσθεσε, μιλώντας σε έναν τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Δευτέρα, η μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας Ζανίν Άνιες χαρακτήρισε «ανεπιθύμητα πρόσωπα» την Μερκάδο και άλλους δύο διπλωμάτες από την Ισπανία, την Κριστίνα Μπορεγκουέρο και τον Άλβαρο Φερνάντεθ. Η Λα Πας τους κατηγορεί ότι επιχείρησαν να βγάλουν από τη χώρα τον Χουάν Ραμόν Κουιντάνα, συνεργάτη του Μοράλες ο οποίος έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Μεξικού και έχει ζητήσει άσυλο. Σε αντίποινα, η Μαδρίτη ανακοίνωσε ότι θα απελάσει τρεις Βολιβιανούς διπλωμάτες.

Σε ανακοίνωσή της, η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λα Πας εξέφρασε τη λύπη της για την απέλαση των Ισπανών διπλωματών, χαρακτηρίζοντάς την «ακραίο και μη φιλικό μέτρο» το οποίο θα έπρεπε να εφαρμόζεται μόνο σε «σοβαρές περιπτώσεις». Εξέφρασε επίσης τη «βαθύτατη ανησυχία» των Βρυξελλών για «διπλωματική κλιμάκωση» με την Ισπανία.

Λίγο πριν αναχωρήσει από τη Βολιβία, η Μερκάδο έγραψε στο Twitter ότι αισθάνεται υπερήφανη που υπηρέτησε τη χώρα της και «την παράδοση» χορήγησης πολιτικού ασύλου που έχει το Μεξικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σχέσεις Βολιβίας-Μεξικού διάγουν περίοδο κρίσης επειδή οι μεξικανικές αρχές δέχτηκαν να φιλοξενήσουν για ένα διάστημα τον Μοράλες, ο οποίος έχει πλέον εγκατασταθεί στην Αργεντινή. Το Μεξικό χαρακτήρισε «πολιτική» την απόφαση απέλασης της πρέσβειρας, όμως διαμήνυσε ότι δεν επιθυμεί τη ρήξη με τη Βολιβία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης