Υλικό από κάμερα ασφαλείας έξω από εβραϊκό ινστιτούτο στο Παρίσι έρχεται να ενισχύσει τη θέση των γαλλικών αρχών ότι ο ένοπλος που σκόρπισε τον θάνατο μέσα σε εβραϊκό παντοπωλείο στις 9 Ιανουαρίου, προετοίμαζε καιρό το «χτύπημα» του.

Στα πλάνα που δημοσίευσε κατ’ αποκλειστικότητα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, εμφανίζονται ο Αμεντί Κουλιμπαλί και η σύντροφός του Χαγιάτ Μπουμεντιέν να περνούν έξω από εβραϊκό ινστιτούτο της γαλλικής πρωτεύουσας. Ντυμένοι σαν τουρίστες παρατηρούν τον χώρο γύρω τους, προσπαθώντας παράλληλα να μην τραβήξουν την προσοχή των περαστικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το CNN, το ζευγάρι βρισκόταν εκεί στην προσπάθειά του να σχεδιάσει επίθεση κατά εβραϊκού στόχου, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι είναι πολύ πιθανό να έρθουν στο φως της δημοσιότητας παρόμοιες εικόνες μετά την επεξεργασία του υλικού από κάμερες ασφαλείας σε διάφορα σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμεντί Κουλιμπαλί και η Χαγιάτ Μπουμεντιέν

Η είδηση έρχεται λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη ότι ο 32χρονος ένοπλος είχε υποβληθεί σε έλεγχο από διερχόμενους αστυνομικούς στις 30 Δεκεμβρίου. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκε ότι ο Αμεντί Κουλιμπαλί είχε δίπλωμα οδήγησης αλλά το όχημα που οδηγούσε δεν είχε την απαιτούμενη άδεια. Η αναζήτηση στη βάση δεδομένων της αστυνομίας έδειξε πως «επρόκειτο για έναν μικροεγκληματία ο οποίος ασπάστηκε το Ισλάμ κατά την παραμονή του στη φυλακή. Θεωρείται επικίνδυνος και υποστηρικτής ισλαμιστικών κινημάτων».

Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν την Αντιτρομοκρατική, η οποία ωστόσο δεν προχώρησε σε κάποια ενέργεια. Λίγες ώρες αργότερα ο 32χρονος και η 26χρονη σύντροφός του πέρασαν τα σύνορα με την Ισπανία, απ’ όπου η Χαγιάτ Μπουμεντιέν ταξίδεψε με αεροπλάνο στην Τουρκία. Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν ότι η ίδια έμεινε εκεί για έξι ημέρες και στη συνέχεια μετέβη στη Συρία προκειμένου να προσχωρήσει στις τάξεις των τζιχαντιστών.

Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Τετάρτης οι Αρχές της Γαλλίας έδωσαν την υπηκοότητα στον μουσουλμάνο Λασανά Μπαθιλί, εργαζόμενο στην εβραϊκή επιχείρηση «Hyper Cacher», που με την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητά του, έσωσε πολλούς πελάτες από την ομηρία του Αμεντί Κουλιμπαλί, κρύβοντας τους μέσα σε ψυγείο.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Το δωμάτιο που διέμεινε η Μπουμεντιέν όταν διέφυγε στην Τουρκία, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015, 13:34

Φωτογραφίες – ντοκουμέντο από την άφιξη της Μπουμεντιέν στην Τουρκία, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2015, 19:28

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης