Τρεις αστυνομικοί και ένας χωρικός έχασαν σήμερα τη ζωή τους σε συγκρούσεις που ξέσπασαν λόγω διένεξης μεταξύ του τοπικού πληθυσμού και του στρατού του Βιετνάμ για χερσαία έκταση κοντά στο Ανόι.

Οι χωρικοί αμφισβητούν εδώ και πολλές εβδομάδες τη νομιμότητα της κατάσχεσης της γης που βρίσκεται γύρω από το αεροδρόμιο του Μιε Μον, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συγκρούσεις αυτές, κάτι το οποίο συμβαίνει σπάνια στο Βιετνάμ, ξέσπασαν τις πρώτες πρωινές ώρες όταν οι Αρχές προσπάθησαν να περιφράξουν εγείροντας τοίχο γύρω από την έκταση που διεκδικούν οι κάτοικοι. Οι δυνάμεις της τάξης αντιμετώπισαν τότε κατοίκους που «έφεραν βομβίδες, κοκτέιλ Μολότοφ και μαχαίρια», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας.

Η «αναταραχή» οδήγησε «στον θάνατο τριών αστυνομικών και ενός χωρικού», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, στην οποία διευκρινίζεται ότι άλλος ένας από αυτούς που διαμαρτύρονταν τραυματίστηκε και ότι χωρικοί συνελήφθησαν για «σοβαρή παραβίαση της νομοθεσίας».

Προς το παρόν δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί ο απολογισμός των νεκρών ούτε να επαληθευτεί η εκδοχή αυτή των Αρχών. Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε το Βιετνάμ να ξεκινήσει έρευνα «σε βάθος γι’αυτό που συνέβη» και να προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση στην περιοχή σε ανεξάρτητους παρατηρητές, όπως δημοσιογράφοι, διπλωμάτες και μέλη του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διενέξεις για χερσαίες εκτάσεις είναι κάτι το συνηθισμένο στο Βιετνάμ όπου όλη η γη ανήκει στο κράτος. Το 2017 χωρικοί κρατούσαν ομήρους για πολλές ημέρες περίπου 20 αστυνομικούς και αξιωματικούς σε εγκαταστάσεις αεροδρομίου, κάτι το οποίο δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ στη χώρα.

Επίσης το 2012, ιδιοκτήτης ιχθυοτροφείου προσέφυγε σε αυτοσχέδια όπλα στην προσπάθειά του να εμποδίσει την έξωσή του, τραυματίζοντας επτά αστυνομικούς. Η περίπτωσή του έγινε σύμβολο της αυξανόμενης δυσαρέσκειας στη χώρα όσον αφορά την πρόσβαση των πολιτών σε γη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης