Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Μπαχρέιν, με ακτιβιστικές οργανώσεις να καταγγέλλουν την κυβέρνηση για παραβίαση των Ατομικών Ελευθεριών. Ερασιτεχνικό video, που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, απεικονίζει δυνάμεις της Αστυνομίας να προχωρούν στη βίαιη διάλυση συγκεντρωμένου πλήθος τη Μ. Πέμπτη στην πρωτεύουσα, Μανάμα, την ίδια στιγμή που η FIA ξεκαθάρισε πως το Grand Prix θα διεξαχθεί κανονικά την επόμενη εβδομάδα.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες του Αραβικού Κόσμου, το Μπαχρέιν κατάφερε να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τις διαδηλώσεις, οι οποίες εντάσσονταν στο γενικότερο κλίμα αμφισβήτησης της εξουσίας από τον λαό που έγινε γνωστό ως «Αραβική Άνοιξη».Το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου του 2011, όταν ήδη μαζικές εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο είχαν οδηγήσει στην ανατροπή των Ben Ali και Hosni Mubarak αντίστοιχα, σημειώθηκαν μαζικές διαδηλώσεις στο αραβικό βασίλειο οι οποίες κατέληξαν σε βίαια επεισόδια και μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τότε η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ζητήσει τη συνδρομή στρατιωτικών δυνάμεων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Η.Α.Ε.) και τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να μπορέσει να αποκαταστήσει την τάξη στο εσωτερικό της χώρας. Η συγκεκριμένη κίνηση προκάλεσε την έκρηξη του Ιράν, όπου κυριαρχούν οι Σιίτες Μουσουλμάνοι. Παρόλο που στο Μπαχρέιν κυριαρχεί το σιιτικό στοιχείο, η κυβέρνηση ελέγχεται από Σουνίτες Μουσουλμάνους.

Τα επεισόδια της Μ. Πέμπτης σημειώθηκαν στη διάρκεια διαδήλωσης για την υποστήριξη του διάσημου ακτιβιστή, Abdulhadi Al-Khawaja, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Δείτε το video…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Ανησυχία για τη θρησκευτική βία στο Μπαχρέιν, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012, 23:45
Ξυλοκόπησαν άγρια ακτιβιστές στο Μπαχρέιν, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2012, 03:57
Πιέσεις Η.Π.Α. στην κυβέρνηση του Μπαχρέιν, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011, 06:16

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης