Τα video με τη στιγμή που το «αυτόνομο» ταξί της Uber παρασύρει και τραυματίζει θανάσιμα την 49χρονη Ελέιν Χέρτσμπεργκ έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία της πόλης Τέμπε στην Αριζόνα όπου συνέβη το δυστύχημα.

Από τα video επιβεβαιώνεται ότι το Volvo της Uber δεν φρέναρε καθόλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα video έχουν καταγραφεί τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν από τη μοιραία σύγκρουση μέσα και έξω από το «αυτόνομο» ταξί. 

Μετά το δυστύχημα η Uber ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις δοκιμές αυτόνομων οχημάτων της που πραγματοποιούνται σε ΗΠΑ (Αριζόνα και Πίτσμπουργκ) και Καναδά (Τορόντο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αυτόνομα οχήματα προωθούνται με το σκεπτικό ότι θα είναι ασφαλέστερα και θα μειώσουν τα τροχαία, αλλά το περιστατικό αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα τεχνολογία, προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Η άτυχη 49χρονη Ελέιν Χέρτσμπεργκ περπατούσε σέρνοντας το ποδήλατό της έξω από τα όρια της διάβασης των πεζών σε έναν δρόμο με τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας στο προάστιο Τέμπε της πόλης Φοίνιξ της Αριζόνα, το βράδυ της Κυριακής.

Ήταν τότε που χτυπήθηκε από το αυτόνομο όχημα της Uber, το οποίο έτρεχε με περίπου 65 χιλιόμετρα την ώρα, όπως ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

Στο αυτοκίνητο, ένα Volvo XC90 SUV, υπήρχε οδηγός στο τιμόνι, αλλά τον έλεγχο του οχήματος εκείνη τη μοιραία στιγμή είχε αναλάβει το αυτόνομο σύστημα. Η γυναίκα, η οποία πιθανώς ήταν άστεγη, υπέκυψε στα σοβαρά τραύματά της στο νοσοκομείο.

Η επικεφαλής της αστυνομίας δήλωσε ότι, όπως έδειξε η μελέτη ενός βίντεο για το συμβάν, «είναι πολύ ξεκάθαρο πως θα ήταν πολύ δύσκολο να αποφευχθεί αυτή η σύγκρουση, είτε επρόκειτο για αυτόνομη οδήγηση είτε όχι, με βάση το πώς η πεζή βγήκε από τις σκιές στη μέση του δρόμου».

Η αστυνομία δεν απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο να απαγγελθούν κατηγορίες κατά του 44χρονου χειριστή του οχήματος της Uber, ο οποίος δεν είχε ενεργό εμπλοκή στο δυστύχημα. Η σουηδική εταιρεία Volvo ανακοίνωσε ότι το λογισμικό που έλεγχε το όχημα δεν ήταν δικό της.

Πηγή video: the guardian

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης