Βιάζεται για τη Λιβύη ο Ερντογάν λόγω EastMed

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2020, 09:15
Βιάζεται για τη Λιβύη ο Ερντογάν λόγω EastMed

Έντονη διπλωματική κινητικότητα χαρακτηρίζει το ξεκίνημα του 2020 στην ανατολική Μεσόγειο και στα ελληνοτουρκικά. Η επίσπευση ψήφισης από την τουρκική βουλή της εντολής για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη την Πέμπτη, δηλαδή την ίδια ημέρα που θα υπογραφεί η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed στην Αθήνα, δεν αποτελεί απλώς μια συμβολική κίνηση-απάντηση της Άγκυρας.

Η εντολή θα έφτανε στην ολομέλεια της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης μία εβδομάδα μετά, στις 8-9 Ιανουαρίου, κατά τη δήλωση του προέδρου Ερντογάν. Οι εξελίξεις όμως με την προέλαση των δυνάμεων του Χαφτάρ στα προάστια της Τρίπολης και ο βομβαρδισμός του αεροδρομίου Μιτάκα, που εξασφάλιζε τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων της κυβέρνησης Σαράζ, προκάλεσαν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών στην Άγκυρα. Παρά την ξεκάθαρη αντίθεση της Μόσχας, ο πρόεδρος Ερντογάν και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τις πρώτες ώρες του νέου έτους, εμφανίστηκαν και πάλι διατεθειμένοι να προχωρήσουν άμεσα στην «επιχείρηση Λιβύη».

Ευθύνες σε Αιγαίο και Κύπρο «βλέπει» ο Ακάρ

Ο κ. Ακάρ, ο οποίος επισκέφθηκε εκτάκτως μονάδες του τουρκικού στρατού στη Συρία, της αεροπορίας στο Ντιγιάρμπακιρ και του Ναυτικού στην Τραπεζούντα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Ερντογάν. Εκεί, αφού σημείωσε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις παράλληλα με τις ενέργειές τους για διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας του λαού έχουν ευθύνες και στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, συνέχισε: «Εμείς σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και είμαστε υπέρ των καλών γειτονικών σχέσεων. Όταν δεν είναι όμως έτσι, επανειλημμένως είπαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα και δεν θα αφήσουμε να καταστρατηγηθούν τα δικά μας δικαιώματα και των Κύπριων αδελφών μας. Επιθυμούμε τη δίκαιη διανομή του πλούτου της περιοχής. Η Κύπρος είναι εθνικό μας θέμα».

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, από εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου που επισκέφθηκε, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τα δύο τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα που βρίσκονται σε κυπριακά ύδατα, ενημερώθηκε για την πορεία των γεωτρήσεων και δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος ότι η Άγκυρα δεν θα απεμπολήσει τα δικαιώματά της. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι εντός των προσεχών μηνών θα προχωρήσει ταχύτατα ο ορισμός τεμαχίων βάσει της συμφωνίας με τη Λιβύη για να ξεκινήσουν γεωτρήσεις.

Αντίθετη η αντιπολίτευση στην «επιχείρηση Λιβύη»

Σήμερα Πέμπτη, παρά την αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υποστηρίζει ότι η αποστολή στρατού στη Λιβύη θα αποξενώσει την Τουρκία από το υπόλοιπο μισό του λαού της Λιβύης που συντάσσεται με τον Χαφτάρ, αναμένεται μετά τη συζήτηση στη Βουλή να περάσει η εντολή, τουλάχιστον με τις ψήφους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, καθώς και του Εθνικιστικού Κινήματος του κ. Μπαχτσελί.

Το ερώτημα που παραμένει είναι πότε και υπό ποίες συνθήκες θα αποσταλούν τουρκικά στρατεύματα στην Τρίπολη, αλλά και σε ποιο βαθμό θα εμπλακούν στις συγκρούσεις. Το σίγουρο είναι πως θα αλλάξουν τις ισορροπίες, θα οξύνουν την ένταση στην περιοχή, αλλά και την αντίδραση των συμμάχων του Χαφτάρ.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2020, 09:21