Μεγάλη συγκίνηση επικράτησε στην επιμνημόσυνη τελετή για τον 46χρονο Τζορτζ Φλόιντ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 4 Ιουνίου. Συγγενείς και φίλοι του αδικοχαμένου άνδρα, ο οποίος βρήκε τον θάνατο από το γόνατο του αστυνομικού Ντέρεκ Τσάβιν, ήταν εκεί για να του πουν το «τελευταίο αντίο».

Στη διάρκεια της τελετής τηρήθηκαν 8′ και 46” σιωπής -έπειτα από την παρότρυνση του Αλ Σάρπτον, ακτιβιστή πολιτικών δικαιωμάτων και παρουσιαστή-, δηλαδή ακριβώς το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο Τσάβιν είχε το γόνατό του στον λαιμό του Φλόιντ, παρόλο που εκείνος επαναλάμβανε διαρκώς τη φράση «Δεν μπορώ να αναπνεύσω». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αδελφός του Φλόιντ μίλησε για την παιδική τους ηλικία, από την οποία και περιέγραψε διάφορες στιγμές. Τελετή μνήμης θα πραγματοποιηθεί και το ερχόμενο Σάββατο στη Βόρεια Καρολίνα, όπου ζει η αδερφή του Φλόιντ, ενώ τη Δευτέρα 8/6 το Χιούστον θα τιμήσει τη μνήμη του σε μία ειδική εκδήλωση.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Οι τελευταίες στιγμές του Τζορτζ Φλόιντ

Μιλώντας στους New York Times ο άνθρωπος που βρέθηκε κοντά στον Φλόιντ λίγο πριν δολοφονηθεί ανέφερε πως ο άνδρας «έκλαιγε και παρακαλούσε… Δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε».

Ο Μόρις Λέστερ Χολ ήταν φίλος του και λίγο πριν το συμβάν βρίσκονταν μαζί στο αυτοκίνητο. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Χολ μετά τη δολοφονία έφυγε κατατρομαγμένος από τη Μινεσότα και βρέθηκε στο Χιούστον.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα, περιέγραψε τον Φλόιντ ως μέντορά του και είπε ότι είχαν περάσει όλη την ημέρα μαζί μέχρι τη σύλληψη και τη δολοφονία του. «Από την πρώτη στιγμή, με τον πιο ταπεινό τρόπο, προσπαθούσε να δείξει ότι δεν αντιστεκόταν στους αστυνομικούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χολ. «Τον άκουγα να παρακαλάει και να ρωτάει τον αστυνομικό: “Σας παρακαλώ. Για ποιον λόγο γίνεται αυτό;”» πρόσθεσε.

«Φώναζε και καλούσε σε βοήθεια γιατί πέθαινε» συνέχισε ο Χολ. «Θα θυμάμαι πάντα τον φόβο στα μάτια του Φλόιντ, γιατί ήταν γενικά ατρόμητος. Αυτό με έχει σημαδέψει, να βλέπω έναν τέτοιον άνδρα να κλαίει και τον ίδιο άνδρα στη συνέχεια να πεθαίνει» κατέληξε ο φίλος του Τζορτζ Φλόιντ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης