Βερολίνο-Κρεμλίνο: Προς κλιμάκωση η κατάσταση στην Ουκρανία

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 13 Ιουλίου 2014, 22:01
Βερολίνο-Κρεμλίνο: Προς κλιμάκωση η κατάσταση στην Ουκρανία
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ συμφώνησαν σήμερα ότι η κατάσταση στην Ουκρανία, όπου το Κίεβο συνεχίζει τις επιχειρήσεις εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στα ανατολικά, «τείνει να κλιμακωθεί» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου.

«Ο Πούτιν και η Μέρκελ είχαν έναν εποικοδομητικό, πολύ διεξοδικό διάλογο κατά τη διάρκεια του οποίου συζήτησαν με λεπτομέρειες τις πιθανές επιλογές για τη διευθέτηση της κατάστασης στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο γεγονός ότι, δυστυχώς, η κατάσταση τείνει να κλιμακωθεί» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας Ρία Νοβόστι ο Ντμίτρι Πεσκόφ, που διευκρίνισε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο, πριν τον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους, που διήρκησε μία ώρα και ένα τέταρτο και ήταν αφιερωμένη στην Ουκρανία, οι δύο ηγέτες επίσης «υπογράμμισαν την αναγκαιότητα της επείγουσας επανάληψης (των συναντήσεων) της ομάδας επαφής για την Ουκρανία (όπου συμμετέχουν εκτός αυτής της χώρας, η Ρωσία και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με τη συμμετοχή των ανταρτών) ίσως υπό τη μορφή τηλεδιασκέψεων» επεσήμανε ο εκπρόσωπος.

«Σύμφωνα με εκείνους, προκειμένου οι εργασίες της ομάδας επαφής να μπορέσουν πλήρως να επαναληφθούν, είναι απαραίτητο να κηρυχθεί όσο το δυνατό συντομότερο μια κατάπαυση του πυρός, οι δύο πλευρές να προχωρήσουν σε ανταλλαγή αιχμαλώτων και να επαναληφθούν οι δραστηριότητες επιτήρησης» πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος επίσης τόνισε «την έντονή του ανησυχία στο θέμα των επιθετικών ενεργειών» του Κιέβου, αναφερόμενος στη ρίψη μιας οβίδας σε ρωσική πόλη στα σύνορα με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 13 Ιουλίου 2014, 22:05