Το Βερολίνο διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες δύο γερμανικών μέσων ενημέρωσης, που επικαλούνταν ανώνυμες πηγές από την κυβέρνηση της Γερμανίας, σύμφωνα με τις οποίες το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca δεν είναι αποτελεσματικό στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Οι εφημερίδες «μπέρδεψαν» πολλά δεδομένα που αναφέρονται στις έρευνες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, εξήγησε το Υπουργείο Υγείας της Γερμανίας. Οι εφημερίδες Bild και Handelsblatt έγραψαν χθες το βράδυ ότι η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το Βερολίνο εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα στην ηλικιακή αυτή ομάδα είναι 8%.

«Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι τα άρθρα μπέρδεψαν δύο πράγματα» αναφέρει το γερμανικό υπουργείο.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι εφημερίδες μπέρδεψαν το ποσοστό των ατόμων «μεταξύ 59 και 69 ετών» που συμμετείχαν στις έρευνες του εμβολίου, το οποίο ανερχόταν σε «8%», με το ποσοστό αποτελεσματικότητάς του για τους ενήλικες άνω των 65 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca υπερασπίστηκε χθες, Δευτέρα, το βράδυ την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της.

«Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικά του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή» ανέφερε εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας σε ανακοίνωσή του προς το AFP.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία, το εμβόλιο της οποίας ήδη έχει λάβει άδεια χρήσης και χορηγείται ευρέως στη Βρετανία, εξηγεί στην ανακοίνωσή της ότι δημοσίευσε τον Νοέμβριο στο περιοδικό «The Lancet» τα επιστημονικά δεδομένα, «τα οποία δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι είχαν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο, με το 100% να παράγει συγκεκριμένα αντισώματα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης».

Από την πλευρά της η Bild, η οποία επίσης επικαλείται κυβερνητικές πηγές χωρίς να τις κατονομάζει, γράφει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ αναμένει ότι το εμβόλιο των AstraZeneca και της Οξφόρδης, που εκτιμάται ότι θα λάβει αυτή την Παρασκευή άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δεν θα εγκριθεί για τους ενήλικες άνω των 65 ετών, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στις εμβολιαστικές εκστρατείες πολλών χωρών.

Σε επικοινωνία που είχε το AFP με τον ΕΜΑ, ο οργανισμός επισήμανε ότι ενδέχεται να λάβει τις επόμενες ημέρες απόφαση για την έγκριση του εμβολίου αυτού, όμως αρνήθηκε να σχολιάσει «τη διαδικασία εκτίμησης που διεξάγεται».

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης