Mια τουρκική ένωση χαρακτήρισε τη Δευτέρα «παράλογη» και «αντισυνταγματική» την αμφιλεγόμενη πρόταση του συντηρητικού κόμματος της Βαυαρίας, της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) – αδελφού κόμματος των Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ – οι μετανάστες να μιλάνε γερμανικά και στους κόλπους της οικογένειάς τους.

Το CSU, ένα από τα τρία κόμματα που μετέχει στο συνασπισμό που κυβερνά τη Γερμανία, συνέταξε πρόταση, με την οποία καλεί τους μετανάστες που θέλουν να εγκατασταθούν μόνιμα στη Γερμανία να «ενθαρρύνονται να μιλάνε τη γερμανική γλώσσα δημοσίως και στην ιδιωτική τους ζωή, στους κόλπους της ίδιας τους της οικογένειας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ένωση των Χριστιανοκοινωνιστών θέλει να εισαγάγει «μια υποχρέωση να μιλάνε γερμανικά στη σχολική τάξη, στο δρόμο και στο σαλόνι τους» επισημαίνει σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε η Τουρκική Κοινότητα της Γερμανίας (TGD), ένας από τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς της κοινότητας αυτής όπου ανήκουν περισσότεροι από τρία εκατ. άνθρωποι, Τούρκοι ή Γερμανοί τουρκικής καταγωγής.

Η πρόταση αυτή είναι «εχθρική, αντισυνταγματική και παράλογη» συνεχίζει η TGD.
Αυτού του είδους η πρωτοβουλία δε μπορεί παρά να πυροδοτήσει «το μίσος προς τους μετανάστες» και «να βλάψει τη δημοκρατία στην χώρα μας» τόνισε επιπλέον η ένωση αυτή, που ζητά από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να βάλει ένα τέλος σε αυτόν τον «παραλογισμό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης