Ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού της Βενεζουέλας, Ούγο Καρβαχάλ, πρόκειται να παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές, ανέφεραν το Σάββατο δύο πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης, μετά τη δίωξη που ασκήθηκε στις ΗΠΑ σε βάρος τόσο του ίδιου όσο και του Νικολάς Μαδούρο για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Ο Καρβαχάλ, πρώην στρατηγός και στενός συνεργάτης του προκατόχου του Μαδούρο, του Ούγο Τσάβες, κρύβεται αφ’ ότου ισπανικό δικαστήριο ενέκρινε τον περασμένο Νοέμβριο την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Δεν είναι σαφές το πότε σκοπεύει να παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές και οι δύο πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, απέφυγαν να δώσουν διευκρινίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Παρασκευή, πράκτορες της DEA ταξίδεψαν στην Κολομβία για να θέσουν υπό κράτηση τον απόστρατο Βενεζουελάνο στρατηγό Κλίβερ Αλκαλά, ο οποίος συμφώνησε να συνεργαστεί με τις εισαγγελικές αρχές. Ο Αλκαλά διώκεται επίσης για την ίδια υπόθεση.

Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί τον Καρβαχάλ, τον Αλκαλά, τον Μαδούρο και άλλους δώδεκα πρώην και νυν αξιωματούχους για «ναρκοτρομοκρατία». Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ υποστηρίζει ότι ο Μαδούρο και οι συνεργάτες του συνωμότησαν με μια αποσχισθείσα φράξια της πρώην ανταρτικής οργάνωσης FARC της Κολομβίας για «να πλημμυρίσουν τις ΗΠΑ με κοκαΐνη».

Ο Καρβαχάλ έχει κατ’ επανάληψη διαψεύσει ότι βοήθησε να εισαχθεί κοκαΐνη στις ΗΠΑ. Αφότου έφυγε από τη Βενεζουέλα, έχει αποκηρύξει τον Μαδούρο και προσέφερε την υποστήριξή του στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, τον Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο αναγνωρίζουν ως μεταβατικό πρόεδρο πολλές δυτικές χώρες. Ο Καρβαχάλ συνελήφθη από την ισπανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019 κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών αρχών. Αρχικά, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε ότι θα έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος και να απορριφθεί το αίτημα έκδοσής του, όμως τον Νοέμβριο αναθεώρησε αυτήν την απόφαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης