Ένας Ιρανός διπλωμάτης, μαζί με δύο ακόμη ανθρώπους, συνελήφθηκαν στο Βέλγιο καθώς φέρεται ότι σχεδίαζαν μια βομβιστική επίθεση σε μια συγκέντρωση μιας εξόριστης ιρανικής αντιπολιτευόμενης οργάνωσης στη Γαλλία, ανακοίνωσαν σήμερα οι βελγικές αρχές.

Ο δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι και αρκετοί ακόμη Ευρωπαίοι και Άραβες υπουργοί ήταν ανάμεσα σε εκείνους που παρευρέθηκαν στην συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν (NCRI).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο ύποπτοι στη Βέλγιο συνελήφθηκαν από τη βελγική αστυνομία το Σάββατο με 500 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης TATP, καθώς και μια συσκευή πυροδότησης βρέθηκαν στο αυτοκίνητό τους, ανέφερε μια κοινή ανακοίνωση της βελγικής εισαγγελίας και των υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο 38χρονος άνδρας και μια 33χρονη γυναίκα, που αναφέρονται ως Αμίρ Σ. και Νασιμέχ Ν, κατηγορούνται για απόπειρα τρομοκρατικής δολοφονίας και προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας.

Δύο συλλήψεις που συνδέονται με την βελγική υπόθεση έγιναν στην Γαλλία και την Γερμανία. Ο συλληφθείς στην Γερμανία, ο 46χρονος Ασαντολάχ εργάζεται ως σύμβουλος στην ιρανική πρεσβεία στη Βιέννη, σύμφωνα με την βελγική ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το NCRI είναι μια οργάνωση-ομπρέλα πέντε εξόριστων οργανώσεων της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν την ανατροπή του σιιτικού ισλαμικού καθεστώτος στο Ιράν.

Η συγκέντρωση της οργάνωσης, στην οποία συμμετείχε ένα πλήθος χιλιάδων ανθρώπων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Βιλπέντ, έξω από το Παρίσι, σε απόσταση τριών ωρών με το αυτοκίνητο από τις Βρυξέλλες. «Περίπου 25.000 άνθρωποι παρευρέθηκαν στη συγκέντρωση», σύμφωνα με τις βελγικές δικαστικές αρχές.

Σε συνέχεια των συλλήψεων, οι βελγικές αρχές έκαναν πέντε εφόδους σε διαφορετικά σημεία της χώρας, αλλά δεν ανέφεραν κατά πόσον εντόπισαν κάτι.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο twitter ευχαρίστησε την αστυνομία και τους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών για το έργο τους.

Μια γαλλική δικαστική πηγή ανέφερε ότι τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν στη Γαλλία που φέρεται να σχετίζονται με την σχεδιαζόμενη επίθεση.

«Οι έρευνες εστιάζουν στη σχέση που μπορεί να είχαν με τους υπόπτους που συνελήφθηκαν στο Βέλγιο», πρόσθεσε η πηγή.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού άνοιξε μια έρευνα «για συνομωσία τρομοκρατικής εγκληματικής ενέργειας» στις 28 Ιουνίου, δύο μέρες πριν τη συγκέντρωση της οργάνωσης.

Ανάμεσά στους τρεις συλληφθέντες στη Γαλλία, είναι ένας 54χρονος, με το όνομα Μερχάντ Α. που συνελήφθη το Σάββατο το απόγευμα στην Βιλπέντ, σύμφωνα με πηγή με γνώση της υπόθεσης. Οι άλλοι δύο συνελήφθηκαν στην περιοχή της Σανλίς.

«Ένα σχέδιο της θρησκευτικής δικτατορίας που κυβερνά το Ιράν να εξαπολύσουν μια τρομοκρατική επίθεση ενάντια στην μεγάλη συγκέντρωση της Ιρανικής Αντίστασης στην Βιλπέντ απετράπη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της NCRI, Σαχίν Γκομπαντί σε ανακοίνωσή του.

Η NCRI συγκαταλεγόταν κάποτε τον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να βρίσκεται πλέον.

Η Τεχεράνη έχει ζητήσει την καταστολή της οργάνωσης στο Παρίσι, στο Ριάντ και στην Ουάσινγκτον. Η οργάνωση επικρίνεται τακτικά από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί αναμένεται να επισκεφτεί την Αυστρία την Τετάρτη.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ με tweet του δήλωσε σήμερα ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποκαλύψει αυτό που ήταν ένα δόλιο «παραπλανητικό τέχνασμα».

«Πόσο βολικό: Μόλις που επιβιβαζόμαστε για μια προεδρική επίσκεψη στην Ευρώπη, μια φερόμενη ιρανική επιχείρηση και οι ‘σκευωροί’ της συνελήφθηκαν», τόνισε ο Ζαρίφ.

«Το Ιράν καταδικάζει απόλυτα κάθε πράξη βίας και τρομοκρατίας οπουδήποτε και είναι έτοιμο να συνεργαστεί με όλα τα εμπλεκόμενη μέρα για να αποκαλύψει αυτό που είναι ένα δόλιο παραπλανητικό τέχνασμα», σημείωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης