Μέχρι τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται να αποκαλύψει δημόσια την τιμή με την οποία έχει συμφωνήσει να αγοράσει τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού από τις έξι εταιρείες, επικαλούμενη «ρήτρα εμπιστευτικότητας» που έχει υπογράψει μαζί τους.

Ωστόσο, η υφυπουργός Προϋπολογισμού του Βελγίου, Εύα Ντε Μπλέκερ, ανάρτησε την Πέμπτη στο Twitter έναν πίνακα με τις τιμές όλων των εμβολίων που αγόρασε η ΕΕ, αλλά και τα ποσά που θα δαπανήσει η βελγική κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι η ανάρτηση γρήγορα διεγράφη, ο ιστότοπος HLN δημοσίευσε ένα screenshot.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υφυπουργός δήλωσε ότι η δημοσίευση αποτελούσε «ένα λάθος εκ μέρους της ομάδας επικοινωνίας της», ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης σημείωσε ότι το λάθος της δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πρόσβαση της χώρας στα εμβόλια.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ομάδες πολιτών, ευρωβουλευτές και ΜΚΟ ζητούν εδώ και καιρό να αποκαλύψει η ΕΕ το ποσό το οποίο συμφώνησε με τις εταιρείες για την προμήθεια των εμβολίων, υποστηρίζοντας ότι οι συμφωνίες που αφορούν την τσέπη των φορολογουμένων πρέπει να έχουν μεγαλύτερη διαφάνεια.

Σύμφωνα με το screenshot που δημοσίευσε η ιστοσελίδα HLN, η ΕΕ δαπανά μεταξύ 1,78 € και 14,69 € για κάθε εμβόλιο κορωνοϊού. Η τιμή ανά δόση που αναφέρεται για καθένα από τα έξι εμβόλια ήταν η εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οξφόρδη / AstraZeneca: 1,78 ευρώ

Johnson & Johnson: 6,94 ευρώ

Sanofi / GSK: 7,56 ευρώ

BioNTech / Pfizer: 12 ευρώ

CureVac: 10 ευρώ

Moderna: 14,69 ευρώ
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης